Земеделските производители от областта отчитат по-ниски добиви от пшеница тази

...
Земеделските производители от областта отчитат по-ниски добиви от пшеница тази
Коментари Харесай

Ниски добиви на пшеница отчитат във Видинско

Земеделските производители от региона регистрират по-ниски добиви от пшеница тази година. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Видин Александър Александров, ръководител на Видинския съюз на зърнопроизводителите.
Той уточни, че освен добивите от пшеницата са по-ниски, само че и тези от рапицата и ечемика. „ Добивите спрямо миналогодишните са с 20% - 25% по-ниски. От 420 кг до 450 кг от декар са добивите от пшеница във Видинския район. От рапица добивите са още по-ниски – от 250 до 280 кг от декар “, изясни Александров.
Според него цената на пшеницата обаче се е повишила с близо 50 лева на звук спрямо предходната година. „ Фуражната пшеница се изкупува за от 280 лева до 290 лева за звук, а хлебната пшеница за 330 лева на звук, като за доста добра пшеница цената доближава до 350 лева за звук. Цената спрямо предходната година е по-висока с 50 - 80 лева за звук “, сподели Александров.
Той добави, че поради огромното количество превалявания паднали през това лято 60% от пшеницата в региона е покълнала. „ Проблемът е, че няма да има хубава пшеница за семе. Само земеделските производители, които първи влязоха да прибират пшеницата, имат зърно, което не е покълнало “, добави ръководителят на Видинския съюз на зърнопроизводтелите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР