Земеделски стопани и агрономи от Великотърновска област алармират, че топлото

Земеделски стопани и агрономи от Великотърновска област алармират, че топлото ...

Земеделски производители от Търновско: Топлото време и липсата на сняг застрашават реколтата.


Земеделски стопани и агрономи от Великотърновска област алармират, че топлото време и липсата на сняг застрашават реколтата от пшеница и ечемик. Според тях, необичайно високите температури през декември и януари вредят на зимните култури и ще доведат до увеличение на болестите  по посевите и до ниски добиви. В Горнооряховско и Лясковско площите с посеви са пожълтели заради вегетацията на растенията.

Андрей Андреев ръководи земеделска фирма в лясковското село Козаревец. Тя обработва 8500 декара с пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица в землищата на Лясковец и още три села. Той е агроном по образование и не крие притеснението си, че топлата зима ще повлияе неблагоприятно на посевите.semedelie

„Тази година нямаше зима. Откакто работя в земеделието, не съм виждал такова топло време през зимния сезон, знаете през декември температурите достигаха до 20 градуса“, коментира агрономът Андрей Андреев, който ръководи земеделска фирма в лясковското село Козаревец.

Той допълва, че необичайно високите температури довеждат до вегетация на пшеницата, на ечемика, на рапицата. Тази вегетация води до изчерпване на азотните запаси на почвата“, обяснява Андреев.

По думите му, вегетацията на растенията води до голям риск от заболявания по културите като брашнеста мана и септориоза и оттук-до намаляване на добива.

Андреев отглежда пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица и ябълкови градини. Миналата стопанска година за него е била успешна – изкарал среден добив на пшеница от декар между 500-600 кг, а от ечемик-между 400-500 килограма. Тази година изобщо не се надява да достигнат такива количества.

„Всяко едно неблагоприятно положение по един или друг начин се отразява на добива. В случая растенията имат нужда от азот. Но пък  поради мекото и кално време, ние не можем да влезем в нивите и да наторим. Това води до буксуване на машините, окопаване на коловози, почвата в момента не е подходяща почвата за извършване на подхранване с азот“, споделя Андреев.

Фермер от горнооряховско е в идентична ситуация. „Не можем да наторим, посевите пожълтяха, ако не падне сняг, болестите ще тръгнат“, коментира той.

Стопаните се надяват на милостта на природата – през следващите седмици да завали сняг, но вече се готвят за лоша реколта от жито.

Източник: trud.bg