Зеленият сертификат не нарушава трудовите права на хората. Работодателите нямат ...

Зеленият сертификат не нарушава трудовите права на хората. Работодателите нямат

Гълъб Донев: Зеленият сертификат не нарушава трудовите права

Зеленият документ не нарушава трудовите права на хората. Работодателите нямат право да принуждават служащите си да се имунизират. Ако чиновник, заемащ позиция, за която се изисква зелен документ, не желае да се имунизира, може да се тества. Това съобщи по Българска национална телевизия служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев.

Той посочи, че в актуалната конюнктура е възможно да се вкарват лишения, с цел да се резервира здравето и живота на популацията и това е доказано с решавания на Европейския съд за правата на индивида и на българския Върховен административен съд.Още по тематиката

"Единственият метод да ограничим разпространяването на вируса е с въведените ограничения ", сподели Гълъб Донев.

Към момента няма сигнали, че работодатели принуждават служащите си да се имунизират. Това е непринуден акт, уточни Донев.

Всички работодатели, чиито сфери на активност попадат в условията за зелен документ, имат право да получат безвъзмездни антигенни проби от РЗИ след поръчка. на тест макар че може да се спести само, в случай че работодателят обезпечи свое здравно лице. В подобен случай резултатите от тестванията ще важат единствено за потребностите на преприятието, тъй като няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

По думите на служебния вицепремиер за момента въведените ограничения не се отразяват на безработицата у нас и тя остава на ниско равнище.

По мотив за повдигане на приходите Гълъб Донев посочи, че съгласно него има благоприятни условия за нарастване на минималната работна заплата. Дали това ще се случи и какво ще е нарастването би трябвало да се взе решение след договаряния със обществените сътрудници.

Дали ще се резервира добавката от 120 лв. за пенсионерите и следващата година е решаване, което би трябвало да вземе следващото Народно заседание, добави Донев. При всички случаи макар че размерът на пенсиите ще се усили в края на декември поради новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за тази година.

Източник: investor.bg