Зеленият сертификат на преболедувалите COVID-19 ще стане със срок на

...
Зеленият сертификат на преболедувалите COVID-19 ще стане със срок на
Коментари Харесай

Удължават на 12 месеца зеления сертификат за преболедували

Зеленият документ на преболедувалите COVID-19 ще стане със период на годност от 12 месеца, разгласи здравният министър доцент Стойчо Кацаров на брифинг.

Експерти по инфекциозни заболявания, епидемиология и клинична имунология са подкрепили удължение на периода от сегашните 6 месеца, като се чака всички мнения публично да бъдат събрани през днешния ден.

Новият период ще важи единствено на територията на нашата страна, като се обмисля документът да е с друга отбрана и друг QR код.

" Информационно обслужване " работят по това в петък или най-късно в понеделник националната осведомителна система да издава документ и на преболедували, които са били открити с антигенен тест.

Има и смяна при имунизираните – към този момент документът при приемане на първа доза от двудозов препарат ще дава свободен достъп в границите на месец до втората доза и издаването на документ.

Проф. Кацаров означи, че все още има огромен интерес към еднодозовата ваксина, само че това е " административно провокиран избор " и по тази причина се постанова мярката с потреблението на междинния документ. " Това не е българска иновация в този метод ", акцентира министърът, като добави, че в ред европейски страни се ползва това.

До неделя в това число РЗИ ще издава единствено наставления при нарушавания в обектите и ще се анулират наложените досега санкции. За чиновниците без документ ще има безвъзмездни антигенни проби, които ще се получават от локалните РЗИ, като обаче тези проучвания няма да влизат в системата и за документ ще би трябвало да се върви до сертифицирана лаборатория.

Доц. Кацаров уточни, че се върви към основаване на " чиста среда " с имунизирани, преболедували и потвърдено здрави чиновници на гише в общинските и държавните администрации по места.

Кацаров беше безапелационен, че „ е в прорез с етиката на здравната специалност “ да излагаш на риск живота и здравето на пациентите си. „ Въпросът не е на ограничения, въпросът е на здравна нравственос – да не допуснеш това нещо “, акцентира министърът по адрес на здравните служащи, които отхвърлят да се имунизират.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР