Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, това ще спаси съответните

...
Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, това ще спаси съответните
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: По-слабите мерки за хората със сертификат ще стимулират ваксинацията

Зеленият документ е по-добре от локдаун, това ще избави съответните заведения от банкрут и ще подтиква другите да се имунизират. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Според нея са нужни ограничения, само че в действителност решението е доста мъчно, тъй като има доста гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

" Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби ограничения за тези, които са със документ, ще подтиква хората да се имунизират, с цел да могат да посещават заведенията, които желаят, а това нещо пък ще сътвори сигурност на хората, които са вътре ", разяснява проф. Христова. Тя сподели още, че третата вълна на коронавирус у нас е с максимален брой болни, само че към момента не е ясно четвъртата къде ще финишира. Много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предходните талази, само че единствено за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи. Това по думите ѝ се дължи главно на Делта разновидността, само че и на това, че младите са останали незасегнати от предходните талази и в този момент са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развиване. Според нея неспазването на ограничения от тяхна страна също способства.
 Проф. Ива Христова: Няма ламбда вид на COVID-19 в България Проф. Ива Христова: Няма ламбда вид на COVID-19 в България
" Няма ламбда вид на COVID-19 в България, макар появилата се информация, че има засечени такива случаи в Австрия и Испания ". Това...

" Случаите нарастват и може да се намерения по-нататък още веднъж за носене на маски навън при събирания някакви. Към момента това не се разисква, тъй като има по-належащи ограничения, само че ние би трябвало да сме готови, в случай че вълната нараства, със последващи ограничения ", изясни проф. Христова.

Тя счита, че е доста тъпо, че е толкоз невисок имунизационният обсег, което буди паника у европейските им сътрудници. " По отношение на Балканите, Сърбия и на Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, само че другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас, тъй че някакси би трябвало да се стремим да излезем от тази ранглиста, да спасим животи и да понижим натоварването на сътрудниците в клиниките ", разяснява още проф. Христова.

В момента в България цялостен хегемон е Делта разновидността на вируса. Той към този момент генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е нужен 85% групов имунитет, с цел да се оправим с него.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР