Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, това ще спаси съответните заведения ...

Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, това ще спаси съответните заведения

Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добре от локдаун

Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, това ще избави съответните заведения от банкрут и ще подтиква другите да се имунизират . Това съобщи в ефира на шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. 

Според нея са нужни ограничения , само че решаването е доста мъчно , тъй като има доста гледни точки и всяко решаване има плюсове и минуси. 

" Моето схващане е, че въвеждайки по-слаби ограничения за тези, които са със документ , ще подтиква хората да се имунизират , с цел да могат да посещават заведенията, които желаят . А това нещо пък ще създаде сигурност на хората, които са вътре " , разяснява проф. Христова. 

По думите й, третата вълна на Коронавирус -19 у нас е с най- огромен брой болни , само че към момента не е ясно четвъртата къде ще финишира. Много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предходните талази , само че единствено за финалните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови формации . Това, по думите й, се дължи главно на " Делта " разновидността , само че и на това, че младите са останали незасегнати от предходните талази и в този момент са по-чувствителни, там вирусът открива положителна почва за развиване . Според нея неспазването на ограничения от тяхна страна също допринася.  " Случаите набъбват и може да се намерения по-нататък още веднъж за носене на маски навън при събирания. Към момента това не се разисква , тъй като има по-належащи ограничения , само че ние би трябвало да сме готови , в случай че вълната набъбва , със последващи ограничения " , изясни проф. Христова. 

" По отношение на Балканите, Сърбия и Румъния имат по-висока заболеваемост на 14-дневна база, само че другите страни са сравними с нас, а някои са малко по-добре от нас. В момента в България цялостен хегемон е " Делта " разновидността на вируса. Той към този момент генерира 38 подварианта, които също набират скорост у нас. Изчисленията са, че е нужен 85% групов имунитет, с цел да се справим с него " , посочи проф. Христова. 

Източник: manager.bg