Зелените сертификати влязоха в сила, но хората са много разделени

...
Зелените сертификати влязоха в сила, но хората са много разделени
Коментари Харесай

Нарушава ли трудовите ни права зеленият сертификат?

Зелените документи влязоха в действие, само че хората са доста разграничени в мненията си. Едни права против други, едни свободи против едни ограничавания. В студиото на здравните и правните проблеми разясниха специалистът по трудово право от КНСБ Тодор Капитанов и юристът Христина Николова

" Дали има ограничавания, е доста противоречиво. От правна позиция към този момент ограничавания няма. Както в магазините - имаме право да влизаме, само че под изискване да носим маска. Към този стадий в заповедта са четири изискванията, под които да вървим на работа, и то в избрани места, където е наложително - лечебни центрове, онкологични центрове, приюти и надлежно хората, които наблюдават за тези ограничения ", съобщи Капитанов.

Той прикани работещите да не бъдат арогантни към здравето си и счита, че не би трябвало да чакаме ограниченията скоро да бъдат отпуснати.

" Започнаха юридическите спекулации - дали пробата се заплаща от работещите или работодателите. Категорично по закон пробата е безвъзмезден за работещите, само че това би трябвало да бъде упоменато в заповедта на здравния министър. Ако някой шеф изисква работещ да си заплаща теста, то той е в нарушаване ", добави специалистът.

Според Капитанов всеки служащ и шеф могат да се договорят за отдалечена работа, в случай че специалността разрешава това

" Не съм чул кои бизнеси към момента са затворени, не знам някой бизнес да е затворил поради неспазване на коронавирус ограничения. Те изпитват усложнения поради цената на тока, само че и вероятно поради идните проби, които ще би трябвало да закупят ", сподели Тодор Капитанов.

Според юрист Христина Николова има проблеми с трудовото законодателство, защото не е обяснен въпросът за личния състав в лечебните заведения, който няма да има достъп до работното си място и какъв ще е статутът им - заплатен или неплатен отпуск.

" Ясно е, че това ще продължи, до момента в който те не изпълнят няколкото условия в заповедта, само че не се знае кой ще му заплати интервала, в който е отхвърлен от работа, ще се води ли за трудов стаж или работодателят може да каже - ти три дни не си бил на работа по зависещи от теб аргументи, т.е., мога да те уволня дисциплинарно "

Така, съгласно адв. Христова, би било нарушено конституционното право на труд на някои хора. Тя изясни още, че съгласно здравните експерти имунизираните имат по-дълъг имунитет от преболедувалите, по тази причина е друг и срокът на съответните документи.

Вижте повече във видеото

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС " ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ ", ПИШЕТЕ НИ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР