„Зелените коридори“ за ваксинация в цялата страна ще продължат да

...
„Зелените коридори“ за ваксинация в цялата страна ще продължат да
Коментари Харесай

„Зелените коридори“ за ваксинация ще продължат да работят

„ Зелените коридори “ за имунизация в цялата страна ще продължат да работят. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Той посочи, че всяко лечебно заведение единствено ще дефинира работното време на звената за имунизация и потенциала им, като Регионалните здравни инспекции поемат ангажимент да снабдят лечебните заведения с поръчаните дози.

Очаква се на уеб страницата на Министерството на здравеопазването да се разгласява цялостен лист с пунктовете, където ще има „ зелен кулоар “. От през днешния ден се възобновява и записването за имунизация през електронния портал.

По думите му от 17 май персоналните лекари ще могат да декларират нужните им количества препарати през електронната системата, тъй че да няма скупчвания в Регионалните здравни инспекции.

Главният държавен здравен контрольор съобщи, че следва старта на петата фаза от Националния имунизационен щаб, в която влизат пандизчии, бежанци и налични групи.

Доц. Кунчев изясни, че следва смяна в късата характерност на имунизацията на „ Пфайзер/Бионтех “, съгласно която съхранението на препарата се трансформира – дозите ще могат да устоят до 4 седмици в елементарен ледник, а не седем дни, както е в този момент.

Така, съгласно доцент Кунчев, персоналните лекари ще бъдат улеснени да ползват иРНК имунизацията, която изисква предпазване на доста ниски температури. Той добави, че се чака още една смяна – флаконите да идват разредени и подготвени за използване.

Доц. Кунчев съобщи, че се чака имунизациите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ да се разрешат за деца над 12 година, като сега текат клинични тествания при 6-годишните.

Относно хората, имунизирани с „ АстраЗенека “, на които им следва слагане на втора игла, доцент Кунчев изясни, че при предпочитание те могат да си слагат препарата на „ Пфайзер “, само че 95% от тях избират английския препарат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР