Зелените коридори продължават да работят, и то всекидневно. Това стана

...
Зелените коридори продължават да работят, и то всекидневно. Това стана
Коментари Харесай

Зелените коридори ще работят всекидневно

Зелените коридори не престават да работят, и то ежедневно. Това стана ясно по време на днешното съвещание на Националния имунизационен щаб.

В почивните дни в зелените коридори са били имунизирани близо 125 хиляди души. По-рано през днешния ден дойде следващата огромна пратка ваксини на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “ - 274 хиляди дози, които се разпределят в цялата страна.

Два милиона дози от четирите позволени за приложимост ваксини се чака да дойдат в страната през май, а 2,5 милиона ще бъдат доставени през юни. Половината от количествата ще бъдат предопределени за персоналните лекари, съобщи шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

„ Има задоволително налични количества в страната. Виждаме, че към този момент регулярно се правят доставките от всички производители. Данните демонстрират, че "зелените коридори " могат да продължат да действат, защото се извършват и действително етапите от едно до четири “.

Страната може да стартира и петата фаза на имунизация, уточни доц.Ангел Кунчев след съвещание на имунизационния щаб.

„ Тук ще вършим имунизация за хората, лишени от независимост, в бежански центрове, за хора, които обитават в страната и част от тях остават, на някои по-труднодостъпни групи, в това число с образуване на преносими кабинети “.

От през днешния ден стартира имунизация и на записаните в електронния имунизационен указател, където може да бъде посочено желанието за векторна или РНК-ваксина.

Еднодозовата ваксина на „ Янсен “ ще се употребява предпочитано за туристическата промишленост, защото количествата от нея не са огромни.

От 17 май персоналните лекари ще могат да декларират посредством електронната система освен количествата по типове ваксини, само че и ще запишат ден и час за приемането им, с цел да няма скупчване и напрежение, акцентира Ангел Кунчев.

„ За регионите, където има отдалечени практики и би трябвало персоналният доктор да пътува 50, 60,70 километра да получи ваксина и да се върне, несъмнено, че ще се опитаме да им спомагаме, само че всеобщо на всички места да може да се разнася до общопрактикуващите лекари, не мисля, че ще е допустимо “.

След 20 май се чака имунизацията на „ Пфайзер “ да може да се съхранява 4 седмици, а не седем дни, както до момента.

Напреднала е процедурата за използването на имунизациите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ върху деца над 12 години.

Извършват се клинични изпитвания за приложенията им и при деца над 6 години, сподели още доцент Кунчев.

Според него след 10 дни празници в последните два дни има нарастване на приетите в болница. Той не изключи опцията изключителната епидемиологична конюнктура да бъде удължена и след 31 май.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР