Зелената сделка в ЕС сложи своя отпечатък върху банковия ни

...
Зелената сделка в ЕС сложи своя отпечатък върху банковия ни
Коментари Харесай

Зеленото кредитиране превключи на по-висока скорост в България

Зелената договорка в Европейски Съюз постави своя отпечатък върху банковия ни бранш доста преди Националния проект за възобновяване и резистентност да влезе за пръв път за разглеждане в Европейската комисия. Първите профилирани кредитни артикули на банките, свързани с задачите на зелената договорка, се появиха на нашия пазар още през 2020-а, а през днешния ден съвсем всяка банка у нас има най-малко по два такива продукта.

Национална статистика за общия размер на такива заеми към този момент няма, само че е несъмнено, че всяка година банковата ни система подписва сходни контракти за стотици милиони левове. Стимулите за това са няколко, като от една страна стои натиска на енергийните цени, които принуждават и жители и компании да вършат вложения, с цел да понижат разноските си за ток, отопление и вода, въпреки това са актуалните и бъдещи европейски стратегии, позволяващи приемането на грантове и гаранции за сходни енергоспестяващи и екологични планове, и от трета са предстоящите регулации по отношение на банките, които да усилят степента на риска и от там цената за кредитиране на всички компании, планове и начинания, които не способстват за възстановяване на екосредата и за понижаване на въглеродните излъчвания. С други думи, да си " еко " става финансово и стопански преференциално както за жителите и компаниите, по този начин и за техните кредитори - в тази ситуация банките.

Към сегашния миг всички кредитни институции у нас имат два съществени продукта, свързани със зеленото кредитиране. И УниКредит Булбанк, и Банка ДСК, и ОББ, и Пощенска банка, и ПИБ, и Райфайзенбанк (България), и ББР, и ПроКредит Банк, и БАКБ, и Инвестбанк, и някои други банки дават профилирани зелени заеми или заеми с облекчени условия за зелени покупко-продажби. При множеството банки профилираните заеми са ориентирани най-вече в две направления. Едната е за финансиране на компаниите, които желаят да изградят дребни възобновими енергоизточници най-много за облекчаване на личните си потребности.

Втората посока е финансирането на покупката на хибридни и електроавтомобили. Отделно от това са заемите за основаване на енергомощности със междинен и огромен потенциал. Тук прави усещане по-разгърната стратегия на ПроКредит Банк, която категорично е оказала, че кредитира зелени вложения в машини и съоръжение, отоплителни и вентилационни системи, уреди и материали намаляващи енергопотреблението, отоплителни и вентилационни системи, транспортна техника, слънчеви панели и термопомпи и т. н.

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

Всички банки дават по профилираните си зелени покупко-продажби облекчени условия като периоди и схеми за погасяване, гратисни интервали, изисквано поръчителство, самоучастие и дават опция за включване в гаранционни схеми.

Планът за възобновяване и резистентност основава нови вероятности за финансиране на зелени планове и начинания от банките, поради милиардите, които се чакат да дойдат от Европейски Съюз в този бранш както за бизнеса, по този начин и за семействата. И като стана дума за семействата е добре всички банки да помислят за основаване на профилирани заеми за зелени начинания ориентирани точно към жителите. Защото множеството, в случай че не всички досегашни артикули, са ориентирани към бизнеса - микро, дребен, междинен и огромен. Това се отнася даже за хибридните и електрически автомобили. Поне такова чувство оставят анонсите от уеб страниците на банките.

А жителите са доста сериозен капацитет за зелено кредитиране поради сериозния растеж на жилищните заеми и покупко-продажбите за покупка на жилища изобщо у нас. Например биха могли да се предложат пакети за жилищни заеми при облекчени условия, в случай че в тях бъдат включени покупката и инсталацията на енегроспестяващи отоплителни и допълващи електрически системи и/или на изолационни материали. Същите заеми само че стокови могат да се предложат и на искащите да реновират към този момент притежаваните от тях жилища. Това е златна мина, която ще усъвършенства изискванията на живот, екосредата и ще способства за развиването на бизнеса и търговията.

Прибавянето на сходни артикули към към този момент съществуващите зелени заеми ще усилят бонусите на банките в няколко направления: увеличение на доходния кредитен бизнес: понижаване на риска и обвързваните с него разноски по кредитния портфейл доколкото зелените заеми ще се третират по-толерантно на регулативно равнище: и не на последно място сходни заеми ще допринесат за повишение на репутацията на банките както измежду клиентите, на самостоятелно равнище по този начин измежду обществото.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР