Зехтинът е една от най-здравословните алтернативи на рафинираното олио. Той

Зехтинът е една от най-здравословните алтернативи на рафинираното олио. Той ...

В какво количество е полезен зехтинът?


Зехтинът е една от най-здравословните алтернативи на рафинираното олио. Той е основна съставка в полезната във всяко отношение средиземноморска диета и средиземноморски стил на хранене.

Употребата на зехтин е прекрасен начин да направите ястията си още по-вкусни и полезни. Подходящ е както за готвене, така и за директна сурова консумация в салати, сосове, дресинги. Богат е на безценни мононенаситени омега-3 мастни киселини, които са съществени за сърдечносъдовата и нервната система.

Но както с всяко полезно нещо, така и със зехтина трябва да се внимава с количеството. Много хора забравят, че той все пак е мазнина и като такава съдържа огромно количество калории.

Само в една супена лъжица зехтин се съдържат около 120 калории. Според съветите на диетолозите, цитирани от LiveStrong, храненето на човек, който се движи активно през деня не трябва да надхвърля 2000 калории дневно, като мазнините трябва да съставляват само 20 до 35% от дневното меню.

Ако прекалите със зехтина, това може да се окаже риск за здравето ви. Прекомерната консумация на зехтин може да съсипе здравословните ползи, които иначе бихте получили от умерените дози зехтин в храненето си. Някои хора пият чист зехтин заради полезните му свойства в различни направления – за храносмилателната система, за растеж на косата, против запек и много други.

Безопасно ли е да се пие зехтин?

Пиенето на умерени количества зехтин и съобразяването им с общия калориен прием се счита за безопасно. Ако зехтинът е студено пресован и не е термично обработен, не съдържа други примеси, той е годен за директна консумация. В него се съдържат ценни омега-3 и антиоксиданти, полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg