Здравото морско свинче има големи отворени очи, много светли и

...
Здравото морско свинче има големи отворени очи, много светли и
Коментари Харесай

Важни грижи за очите на морското свинче

Здравото морско свинче има огромни отворени очи, доста светли и влажни с друг цвят. Въпреки този ослепителен външен тип, тези гризачи имат неприятно зрение. Те се ориентират повече по миризмата и придвижването в близост.

От очите на здравите животни от време на време тече бяла течност, която смазва очите и почиства лицето. Нейното обособяване е натурален развой и не трябва да тормози стопаните. А какво би трябвало да ги тревожи във връзка с очното здраве на морското свинче?

Морското свинче страда от редица очни болести, които изискват както предварителна защита, по този начин и навреме лекуване, когато то е допустимо. Това значи, че стопанинът би трябвало да следи своя домакински любим и да разпознава положението на очите, което изисква ветеринарна интервенция.

Морските свинчета страдат от редица болести, които водят до тяхното ослепяване или постановат унищожаване на едното или двете им очи. Това при тези гризачи не е съдбовно, защото те се приспособяват елементарно към живота като слепи и могат да живеят обикновено независимо или в дребна група.

Заболявания, които са лечими, изискват грижа от стопанина. Става дума за възпалителни процеси, разследване на механични пострадвания, примерно в случай че в окото на гризача влезе сламка или тресчица, която го нервира. Препоръчва се да не се вършат опити от индивида да се оправи с казуса, в случай че не е подготвен за това, а да се потърси помощта на ветеринар.

 Морски свинчета

Съветът на експертите е стопаните да не лекуват очите на своя питомец с домашни средства, тъй като това може да повреди зрението на животното. Ако положението изисква лекуване с препарати, съдържащи кортикорсероиди, би трябвало да се ревизира дали роговицата не е повредена, тъй като тези медикаменти са противопоказни в тази ситуация.

При нужда да се промиват очите на морското свинче никога не трябва да се употребява лайка. Подходящи са натурални средства на мазна основа.

При развъждане на морско свинче и потребност от лекуване на очите с мехлеми и капки, те се нанасят непосредствено върху горната част на окото или на клепача. Трябва да се заобикаля попадане на мас в края на клепача или близките косми. Лекарствата не трябва да се втриват, те се разнасят сами в окото.

Очните проблеми на морското свинче са доста и изискват постоянно посещаване при ветеринар, преди да се предприеме лекуване или даже елементарна операция.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР