Здравното министерство временно спря действията на държавните болници по обществени

...
Здравното министерство временно спря действията на държавните болници по обществени
Коментари Харесай

МЗ временно спря проекти за държавни болници за около 25 млн. лева

Здравното министерство краткотрайно спря дейностите на държавните лечебни заведения по публични поръчки , финансирани със средства за финансови разноски от бюджета на ведомството, заяви БиТиВи в свое следствие.

Това са планове на лечебни заведения за към 25 млн. лева, които към момента не са стигнали до осъществяване . Това стана ясно от думите на зам.- министъра на опазването на здравето Димитър Петров пред bTV.

Разпоредена е инспекция за харчовете на предходните управления на министерството в пандемията - пазаруване на респиратори, защитни средства и медикаменти . За огромна част от тях няма извършени никакви процедури, т.е. спускани са директни контракти с реализатори по неизвестно какви предложения, не са образувани работни групи, изясни Петров.

Ръководството на здравното министерство ревизира разходването на пари през 2020 година, твърди служебният зам.-министър на опазването на здравето . По думите му въпросителни пораждат главно към разходи в първите месеци на пандемията, когато здравен министър бе Кирил Ананиев .

Всички предложения са идвали при един зам.-министър и той по негово убеждение е внасял докладни мемоари, които са отивали в Министерски съвет с предложение за директни контракти с избрани компании, следва и решение на Министерски съвет. Става въпрос за Жени Начева, добави Петров.

От своя страна Начева съобщи, че ще разяснява откакто инспекцията завърши и се запознае с доказателствата и изводите от нея .

От ГЕРБ също обявиха, че Кирил Ананиев ще разяснява, когато се появят ясни доказателства за изказванията на Петров.

Докладът от инспекцията се чака да е подготвен след към 10 дни .

В същото време служебният здравен министър Кацаров краткотрайно блокира дейности по планове на лечебни заведения за 25 млн. лв.. Сред тях попада план на УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив .

Имаме план, който касае доставка на операционни маси, операционни лампи, по който към момента не сме завършили с определен реализатор, изясни основният юрист на УМБАЛ " Свети Георги " - Пловдив Тенчо Василев.

Проверява се и целесъобразността на плановете. За два от плановете от министерството показват, че не намира такава, а точно създаване на инфекциозна клиника в УМБАЛ Александровска и ремонт на помещение за циклотрон в УМБАЛ " Иван Рилски ".

От У МБАЛ Александровска обясниха, че желаят да изградят инфекциозна клиника. Твърдят, че имат всички разрешителни от институциите, в това число подсигурени средства от министерството. От УМБАЛ " Иван Рилски " отхвърлиха да разясняват. След към седмица се чака да бъдат разблокирани дейностите по плановете като се изключи тези, които министерството намира за нецелесъобразни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР