Здравното министерство узря за предложенията на неправителствения сектор да се

...
Здравното министерство узря за предложенията на неправителствения сектор да се
Коментари Харесай

Ще затварят заведения, в които системно се нарушава забраната за пушене

Здравното министерство узря за предложенията на неправителствения бранш да се постановат по-драстични наказания при нарушение на възбраните за тютюнопушене на закрити публични места. При редовно нарушение на възбраната за пушене съответният обект ще се стопира от употреба за избран период. Това плануват промени в Закона за здравето, подготвяни от Министерство на здравеопазването.

Идеята заведенията рецидивисти да бъдат затваряни е на неправителствените организации " Коалиция за живот без тютюнев пушек " и Сдружение " България без пушек ". Тя планува кръчми, в които се пуши, макар че имат наложена санкция за наново нарушаване, т.е. при вписване на трето нарушаване, да бъдат затваряни за 6 месеца, а на видно място да се поставя табела за повода. Двете организации се стимулират, че има заведения, които са глобявани неведнъж, само че все пак в тях продължава да се пуши. Не е ясно дали от Министерство на здравеопазването ще се съгласят на толкоз тежки ограничения, или глобите ще са доста по-леки - да вземем за пример заведенията да се затварят след няколко нарушавания, и то единствено за към месец, написа expert. 

Министерство на здравеопазването ще предложи и други ограничения за по-добър надзор. " Предвижда се шефът на обект, който е позволил пушене на тютюневи и свързани с тях произведения в обекта, да бъде глобен ", изясняват от ведомството. В момента постоянно актовете, наложени от здравните инспектори, падат в съда, тъй като по закон отговорността се носи от представляващ юридическото лице, а той нормално не е в обекта при инспекцията и актът е публикуван на различен. Друга смяна планува повече институции да могат да постановат санкции, а не както в този момент - единствено районните здравни инспекции. Сред тях евентуално ще са Министерство на вътрешните работи, организацията по храните, инспекцията по труда.
Със законопроекта ще се забрани и използването на наргилета. В момента е позволено да се пуши наргиле в закрити публични пространства, няма ограничавания и за възраст и те се оферират и на деца. Министерство на здравеопазването разгласи, че ще вземе ограничения, още в края на лятото на предходната година, само че към момента няма импортирани оферти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР