Здравният министър в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата за 70

...
Здравният министър в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата за 70
Коментари Харесай

Здравният министър съди прокуратурата за 70 хиляди лева

Здравният министър в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 хиляди лв.. На 28 юни в Софийския градски съд е импортиран иск за 70 000 лв. неимуществени вреди от името на Асена Сербезова против прокуратурата.

Здравният министър в оставка съди държавното обвиняване за неимуществени вреди поради известието, че е направила закононарушение от висока социална заплаха и е привлечена като обвинена за това, че в народен ефир е изказала терзания за липса на задоволително медикаменти при започване на Ковид-пандемията.

Исковата молба е разпределена на правосъден състав.

Асена Сербезова упорства да получи обезщетение поради воденото против нея наказателно дело за всяване на суматоха. Прокуратурата го инициира, до момента в който Сербезова беше ръководител на Българския фармацевтичен съюз по време на изключителното състояние, оповестено поради пандемията. Тогава Сербезова даде изявленията за БНР и Българска национална телевизия, в които предизвести за вероятен дефицит на медикаменти.

Държавното обвиняване изтълкува това като закононарушение и я подведе под отговорност, напомня в. " Сега ". През март 2021 година Сербезова беше оправдана на първа инстанция от Софийския областен съд. Прокуратурата стачкува против оправдателната присъда, само че в последна сметка се отхвърли да поддържа обвиняването пред Софийския градски съд. Пред втората инстанция прокурорът пледира, че в тази ситуация става въпрос за отстояване на мнение, което не е целеустремено погрешно заблуждаващо известие за паника.

Подсъдимата вярно е оправдана, да се удостовери напълно оправдателната присъда, настоя прокурорът. Така през август 2021 година Софийски градски съд дефинитивно оправда Сербезова. Като съдията акцентира, че тя освен не е всявала суматоха, ами е била потребна за обществото.

След като беше оповестена за почтена, Сербезова получи право да съди прокуратурата за нелегално обвиняване. В исковата си молба, импортирана в съда във вторник, Сербезова написа, че поради наказателното дело е претърпяла стрес и терзания. Обвиненията се отразили и на здравето й. Тя напомня, че прокуратурата е обявила и на уеб страницата си, че е упрекната в закононарушение с висока степен на социална заплаха.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР