Здравният министър Стойчо Кацаров даде брифинг, за да разясни много

...
Здравният министър Стойчо Кацаров даде брифинг, за да разясни много
Коментари Харесай

Здравният министър с новина: Сертификатът за преболедуване ще важи 1 година, а не 6 месеца

Здравният министър Стойчо Кацаров даде брифинг, с цел да обясни доста от неяснотите към въвеждането на документи у нас за доста публични места.

" Голямата ни цел е да не стигаме до цялостен локдаун. Точно това е повода да въведем условието за документи. Зависи от всички нас като жители да се оправим ".

" Изискахме от Европейски Съюз разрешение за по-дълъг от 6 месеца период за издаване на документи за преболедуване на К-19 - а точно 1-годишен да бъде интервалът. Получихме 2 мнения от експерти, че това се приема и се позволява. Официалното разрешение е въпрос на условност и през днешния ден ще получим такова от Европейски Съюз. Важно конкретизиране е, че този документ за преболедувалите, от 1 година, ще важи единствено за България, само че не и в Европа, където срокът остава 6 месеца ".

Кацаров бе безапелационен, че от 2 дни ползата за имунизации се е нараснал фрапантно. И то към еднодозовата ваксина. Министърът на опазването на здравето добави и нещо друго. Хората, които са решили да си слагат двудозови ваксини, то документът им за първа игла ще може да важи като " зелен документ " за период от 1 месец след слагането.

Стана ясно още, че към този момент при инспекции от органите на РЗИ няма да се сформират незабавно актове на заведенията, а до понеделник ще се вършат единствено наставления. Така им се дава време да се провеждат и да имунизират личния състав си или да могат да си извадят документи.

Кацаров даде да се разбере, че държавните чиновници няма всеобщо да бъдат карани да се ваксинират до 1 месец, както по-рано разгласи негов заместител. " По-скоро ще целим администрацията да е имунизирана или да имат документи тези, които са на гишета и така наречен първа линия ".

На конференцията участва и проф. Атанас Темелков от Александровска болница, който от първо лице сигнализира, че обстановката е доста тежка и в болничните заведеня идват заболели късно, откакто преди този момент несполучливо и дълго са пробвали домашно лекуване, без даже да са регистрирани като заболели. " Направо са множеството за интубация. Това е ужасно ", сподели той.

Очаквайте детайлности!

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР