Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни първото място, което заема

...
Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни първото място, което заема
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Увеличава се броят на починалите с коронавирус, системата удържа на натиска

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изясни първото място, което заема България по смъртност измежду инфектираните с COVID-19 с разликата в броя на тестванията. Това разяснява той по време на посещаване в Ямбол поради рекордния брой пациенти, настанени в Коронавирус отделения.

Здравният министър разяснява проучването на университета Джонс Хопкинс, съгласно което България е преди всичко в Европа и на второ в света по % смъртни случаи измежду инфектираните с ковид.

„ Сравняваме България с страни, които имат доста повече проби, които са направени. Ако тестванията са съразмерно на другите страни, с които се съпоставяме, ние няма да бъдем на това място по смъртност “, сподели Ангелов, т.е. по този начин съотношението заразени-починали би било друго.

Това е отразено и в проучването на университета. Там има категорично предизвестие, че класацията зависи от броя проби - там където има повече проби, се хващат повече леки случаи на COVID-19 и процентът на смъртността е по-нисък, написа „ 24 часа “.

"Започва да се връща доверието във имунизацията на „ AstraZeneca “. Ако се съблюдават всички планувани ограничения, резултатите от настоящето затваряне на учебни заведения, детски градини, спортни зали и заведения за хранене ще проличат от броя на търсещите здравна помощ ", уточни проф. Ангелов.

Министърът регистрира увеличение на умрелите с ковид в страната. „ Системата удържа на натиска, макар че сега приетите в болница и хората в реанимация са повече, в сравнение с във втората криза”, сподели той.

"Родилка и новородено са с ковид в болничното заведение в Ямбол ". Това заяви още здравният министър, по време на визитата си в града.
Предполага се, че заразяването е станало трансплацентално или по време на раждането. „ Родилката и детето са добре. Има също и две позитивни бременни дами. Две деца от региона са на лекуване в болничното заведение в Стара Загора”, добави здравният министър.

Проф. Ангелов уточни, че не се вижда напън върху здравната система в Ямболско, като заболеваемоста е 572 на 100 000 души.

„ Ситуацията е проведена. Нямаме терзание във връзка с област Ямбол. Имаме влошаваща се епидемиологична конюнктура в област Бургас”, сподели още той.

"Приключва последната среща на равнище специалисти, където България взе участие и където се разискват разпределението на спомагателните количества 10 млн. ваксини, контрактувани от Европейска комисия.
България от тези 10 млн. ваксини има готовността да получи 1 милион ", съобщи министърът на опазването на здравето, предава Българска национална телевизия.

"Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на Pfizer са милион и половина. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие.

Затова преговаряме на експертно равнище и министър председателят на високополитическо равнище, и сме напът да се осъществя ", сподели здравният министър. По отношение на производството на ваксини в страната, министър Ангелов посочи, че става въпрос на една самодейност на Европейски Съюз - основаване на развъдник HERA.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР