Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от

...
Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от
Коментари Харесай

Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на 75-та сесия на Световната здравна асамблея

Здравният министър проф. Асена Сербезова беше определена за вицепрезидент от името на Европейския район на 75-та сесия на Световната здравна асамблея, която се организира в гр. Женева, Конфедерация Швейцария в интервала 22 - 28 май 2022 година Темата на Асамблеята тази година е „ Здраве за мир, мир за здраве “.

По време на първото пленарно съвещание беше избран Комитет по акредитацията и бе признат дневният ред на Асамблеята от Общия комитет, в който министър Сербезова взе участие в качеството си на заместник-председател.



В рамките на Асамблеята министър Сербезова ще вземе присъединяване в панелна полемика, проведена от районните шефове на район Европа, Африка и Източно Средиземноморие на СЗО на тематика: „ Здраве за всички, без значение от кое място идват “, отдадена на здравето на бежанците и мигрантите.

По време на визитата си в Женева проф. Сербезова ще има опция да се срещне с българи, работещи в системата на Организация на обединените нации и други интернационалните организации, показват от Министерство на здравеопазването.

На всяка постоянна сесия Асамблеята избира президент и петима вицепрезиденти – представители на 6-те района на СЗО, които имат идентични пълномощия и отговорности като президента на асамблеята, когато го заместват.

Като висш орган на СЗО Световната здравна асамблея дефинира здравните политики, взема крайните решения и управлява финансовата политика на организацията. По време на сесиите се разискват отчетите на Изпълнителния съвет. Също по този начин се дават инструкции по отношение на проблеми, за които може да се изискват по-нататъшни дейности, проучвания или отчети.

Получаването на толкоз висок пост в организацията е самопризнание за приноса на България в търсенето на работещи решения в международната здравна политика и сигурност, допълват от Министерство на здравеопазването.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР