Здравният министър от втория кабинет Борисов е един от малкото,

...
Здравният министър от втория кабинет Борисов е един от малкото,
Коментари Харесай

Неимуществените вреди на Москов

Здравният министър от втория кабинет Борисов е един от дребното, които са съумели да преполовят мандата си, отпред на ведомството през последните години - цели 812 дни. И това сякаш е единствената позитивна характерност за ръководството му. Според него - прекомерно сполучливо, съгласно всички останали - пагубно.

Когато напусна прибързано поста си, не за друго, а тъй като министър председателят му подаде оставката на държавното управление, той регистрира извънредно сполучлив мандат. Ентусиазмът му обаче не беше инфекциозен, тъй като всички упоменати позитиви в отчета му, след това бяха опровергани и се трансфораха в мотив на критиците.

Гордостта на Москов - пръстовият идентификатор - беше запратена в историята с съвсем садистично наслаждение от наследника му Семерджиев. Москов твърдеше, че с новаторската му концепция касата пести към 1 млн. лв. дневно, Семерджиев го опровергаваше, че разноските на лечебните заведения, на месец, са нарастнали с над 100 хиляди лв.. Официалните данни на НЗОК сочеха напълно разнообразни стойности, само че още веднъж в интерес на тезата, че разноските не престават да порастват. Накрая на всички им писна от идентификатора, чието недовъвеждане струваше съвсем половин милион лв. (без разноските на болниците) и заедно го изхвърлиха от приложимост, а прокуратурата се зае да ревизира нарушен ли е бил държавният интерес.

Другото " достижение " упоменато преди време в доклада на Москов за мандата му е електронният търг за медикаменти. И той беше детрониран, тъй като, както се оказа, стартът му бе отсрочен поради " недостатъци в системата ", до момента в който паралелно с това вървеше и обжалването на търговци на едро в Комисията за защита на конкуренцията. Търгът трябваше да е за над 1,2 милиарда лв. и да обезпечи лекарства за всички обществени лечебни заведения в идващите две години. Договорът бил подписан еднолично от Москов и съдържал грешки (по думите на също някогашния здравен министър ген. Петров) и това връзвало ръцете на идващите екипи за реализирането му. Този път прокуратурата не ревизира дали е нарушен държавният интерес, само че пък министърът си навлече неодобрението на компаниите снабдители на лекарства, на които не хареса философията " от търговия към смисъл ", както обича да споделя Москов.

Не е по-завидна и ориста на държавните лечебни заведения, 8 от които бяха " излезли на облага " съгласно някогашния здравен министър - Монтана, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Благоевград и университетската " Св. Марина " във Варна. Слава Богу, измежду отличниците не са тези, които цитираме от началото на тази година, като най-големи длъжници пред банкрут, само че и в този случай прокуратурата беше дейна страна, обявявайки, че има нарушавания в подписани контракти за взаимна активност, които очевидно ощетяват държавните здравни заведения и точат пари за опазване на здравето.

Спешната помощ беше обичано звено на министъра, тъй като тъкмо тя му донесе в началото високия рейтинг. Москов се разгласи в отбрана на сътрудниците си с поредност от прочувствени изявленията и постове в обществените мрежи, след няколко случая на нахлуване над екипите. Спешните медици се зарадваха - най-накрая министър, който има инстикт за проблемите им. Реформата сякаш потръгна, основана бе триажната система с кодове за неотложност. Заговори се за финансиране по европрограми, което трябваше да обезпечи закупуването на 400 нови коли за спешна помощ с съвременно съоръжение и телемедицина. Планираше се градеж на нови незабавни центрове (един от дребното сполучливо завършили търгове), там където няма, и образование на екипите, които би трябвало да приложат на процедура триажната система.

А Москов се ангажира да бъде увеличено заплащането на медиците, работещи в бранша - най-малко 1500 лева заплата за доктор и не по-малко от 900 лева за здравна сестра. После се оказа, че в незабавната помощ не получават тъкмо оповестените заплати, а триажирането и идването на колите за спешна помощ до пациента за 8 минути - мит. Хората не престават да мрат, до момента в който ги разнасят като нежелана стока от болница на болница, с возила с антично съоръжение, тъй като търгът за нови буксува поради възражения на застрахователите, които би трябвало да бъдат страна в плана финансиран от Европейски Съюз.

Изобщо с търговете на Москов не му провървя изключително, откакто от 33 огромни търга през 2016-а близо четвърт претърпяха крах, поради обжалвания на участниците или потребност от редакция. И напълно естествено по-голямата част от тях са свързани с доставката на медикаменти или здравно съоръжение. Провалът на търговете за доставка на ваксини принуди Москов да предприеме стъпката с дарението на имунизациите от Турция, които не са позволени за приложимост на територията на страната. Така влезе в поредност от дейности, поради които в последна сметка беше даден на съд от Софийска градска прокуратура по три обвинявания и му беше наложена мярка за неотклонение " подписка ". Освен че съгласно обвиняването е ощетил здравното ведомство с над 325 хиляди лв., е нанесъл вреди на подопечната си компания " Бул Био " ЕООД в размер на близо 430 хиляди лв.. Към това да прибавим и обвиняването в неналичието на надзор като принципал на " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД, поради което са породени вреди за над 110 хиляди лв..

Това, което дефинира действието му като " изключително тежък случай " обаче, са неимуществените вреди за рухването на престижа на Министерство на здравеопазването и основаването на съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца. Като изключим извода по дифолт, че не може да падне нещо, което не съществува, бихме могли да поразсъждаваме и за основаването на съмнение към имунизациите. Както към този момент сме установили, имунизациите са взели не една министърска глава. И Москов не си оказа помощ доста с прочувствените нападки против търговците на медикаменти. Тези борби, които са обичайни по принцип, протекоха на фона на сериозна антиваксърска вълна. Изобщо моментът по никакъв начин не беше подобаващ за неуспех в имунизационния календар.

Доколко е жертва на събитията или на личната си непросветеност и самовлюбеност мъчно може да се дефинира. Може би по-скоро е комплекс от всичко казано. Но по закон наказването е " отнемане от независимост " от 3 до 10 години. Ще изчакаме, да забележим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР