Здравният министър Кирил Ананиев проведе среща с президента на организацията

...
Здравният министър Кирил Ананиев проведе среща с президента на организацията
Коментари Харесай

Здравният министър се срещна с организацията на европейската генерична индустрия

Здравният министър Кирил Ананиев организира среща с президента на организацията на европейската генерична промишленост “Лекарства за Европа “ (Medicines for Europe) Кристоф Столер и генералния изпълнителен шеф Адриан ван ден Ховен.

В рамките на визитата бяха разисквани ползотворните контакти сред представителите на " Лекарства за Европа “ и българската страна, съдействали за окончателното приемане на Регламента за отпадане на документа за спомагателна отбрана на данните за произвеждане на медикаментите с изнемощял патент.

Здравният министър е декларирал, че споделяйки правилата на прогенерична политика, която понижава разноските на публичния фонд и усилва достъпа до лекуване за жителите, Министерство на здравеопазването и Националният съвет за цени и реимбурсация на лекарствените артикули към този момент са осъществили промени в нормативната уредба, измежду които е освобождението от 10% отстъпка за генеричните и биоподобните лекарства, при които няма конкуренция в съответната лекарствена група. Друга сходна мярка е ограничението на темпа на понижаване на цените на генеричните лекарства посредством удължение на периода на служебната инспекция на цените от 12 месеца на 24 месеца.

На срещата участваха още зам.-министър Жени Начева, ръководителят на Националния съвет за цени и реимбурсация на лекарствените артикули проф. Николай Данчев, изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по медикаментите Богдан Кирилов и ръководителят на УС на Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) Николай Хаджидончев.

Присъстващите на срещата разискаха и провокациите, стоящи на дневен ред пред Министерство на здравеопазването, каквито са “стремителният ритъм на повишаване навлизането на огромен брой новаторски лекарства главно за лечението на разнообразни типове онкологични и редки болести, Хепатит С, Мултиплена склероза и др.; проблеми във външното ценово рефериране водещо до дъмпинг на цените на медикаменти за всеобщи, най-вече сърдечносъдови болести, и в следствие овакантяване на пазара; към момента високото доплащане от страна на жителите за лекарства; нуждата от надзор върху паралелния експорт; мястото на биоподобните лекарства и контрола на разноските за медикаменти “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР