Здравният министър д-р Стойчо Кацаров предлага удължаване на извънредната епидемична

...
Здравният министър д-р Стойчо Кацаров предлага удължаване на извънредната епидемична
Коментари Харесай

Кацаров предлага удължаване на епидемичната обстановка

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров предлага удължение на изключителната епидемиологична конюнктура с още два месеца. Според доктор Стойчо Кацаров заплахата към момента не е отминала и в случай че няма по-масова имунизация на популацията рискът от четвърта вълна е огромен.

Удължаването на ситуацията се постанова, с цел да продължи действието на ограниченията против вируса, в това число и на обществените. Това обаче не е единствената причина.

„ Удължаването се постанова не толкоз поради броя на новозаразените, който не е толкоз висок, а поради заплахата от нови варианти ”, изясни доктор Кацаров пред Nova.

Спадът на новозаразените и приетите в болница обаче не трябва да ни успокоява, безапелационен е здравният министър.

„ Единственият ефикасен метод да се ограничи болестта си остава имунизацията и по тази причина моят зов към хората е да се имунизират, защото рискът от нова вълна есента съществува ”, сподели Кацаров.

Няма по какъв начин да се предвижда по кое време ще реализираме групов имунитет, тъй като не ясно какъв брой хора са се срещали с вируса. За тази цел министерството стартира изследване.

„ На представителна извадка от хора да се изследват антитела, клетъчен имунитет. То също не дава 100% гаранция, само че с доста по-голяма сигурност ще можем да кажем какъв брой хора имат отбрана и при настоящия ритъм на имунизации ще можем да кажем по кое време ще се реализира групов имунитет ”, сподели още здравният министър.

Междувременно се обмислят нови промени за подкрепяне на туризма.

„ Безплатно тестване на идващите. Трябва да сме доста деликатни, тъй като в случай че допуснем епидемиологичен гърмеж в този интервал - завършек на туризма ”, счита Кацаров.

По всичко проличава, че Националният действен щаб остава в историята.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР