Здравните власти отрекоха да са освобождавали депутатите от носенето на

...
Здравните власти отрекоха да са освобождавали депутатите от носенето на
Коментари Харесай

Депутатите не са освободени от носене на защитни маски в парламента

Здравните управляващи отхвърлиха да са освобождавали депутатите от носенето на маски в пленарна зала, откакто депутати от Българска социалистическа партия се позоваха на писмен отговор от здравния министър, съгласно който маските не са наложителни в Народното събрание, тъй като там няма свободен достъп на жители.

" От страна на Министерството на здравеопазването и на Столична районна здравна ревизия /СРЗИ/ не е издавана нарочна заповед, която да освобождава особено депутатите от носене на маски в закрити пространства, сподели пред публицисти шефът на СРЗИ Данчо Пенчев.

Пенчев, дружно с министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов, участваха на откриването на нова инсталация в столичната болница " Св.Иван Рилски ".

Когато приказваме, че сме в борба с незабележим зложелател, тя се води с единство, а не с ръководещи или съпротива, сподели министър Ангелов. Странно е, когато приказваме за ограничаващи ограничения, в които всички би трябвало да са обединени, носенето на маски на закрито да се слага под подозрение, добави той.

Продължавам да имам вяра, че в левицата има здравомислещи лекари и те като такива, могат да дадат верните препоръки на сътрудниците си в Народното събрание, на които те да имат вяра, сподели още министър Ангелов.

През лятото СРЗИ ревизира на няколко пъти остарялата постройка на Народното събрание и даже наложи санкции на депутати без маски. През новия парламентарен сезон множеството народни представители носят маски в пленарна зала, само че има и такива, които ги смъкват.

" На депутатите колкото и наказания да им постановяваме, в случай че се разделяме на ръководещи и съпротива, резултатът ще е същият ", уточни още здравният министър.

По-рано депутатите от Българска социалистическа партия Росен Миланов и Георги Свиленски са питали министъра дали постройката на Народното събрание и залата, в която заседават депутатите е закрито публично място и дали за съвещанията, които се организират от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски. Георги Свиленски разяснява, че пленарната зала или там, където е стеснен достъпът на жители в постройките на другите институции, не са публични закрити места и по тази причина може да не се носи маска. И по думите му здравният началник позволява депутатите да не употребяват защитни маски на съвещанията.

В разясненията на здравния министър до депутатите от левицата написа, че " Всички лица, които се намират в закрити публични места (в т. ч. транспортни средства за публичен транспорт, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на публичното здраве, административни институции и други места, в които се обслужват или имат достъп жителите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. забрадка, шал и др.) ".

Според закона за здравето за първо нарушаване санкцията за физическо лице за неносене на маска в изброените закрити публични места е от 300 до 1000 лева, а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лева За юридическо лице санкциите са от 500 до 2000 лева, а при наново нарушаване - от 2000 до 5000 лева

" Не се планува стягане на ограничаващите ограничения към сегашния миг ", сподели още министър Ангелов в отговор на въпрос дали ще бъдат налагани спомагателни ограничения поради удължаването на изключителната конюнктура до края на ноември.

Ангелов добави, че всекидневно поддържа контакт с министъра на образованието и с шефа на СРЗИ и уточни, че сега при случаите на инфектирани в учебните заведения инфекцията е " импортирана " извън и заразяването не е станало на територията на учебните заведения. Всички рекомендации, които сме създали, би трябвало да се съблюдават, подсети той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР