Здравните власти обмислят затягане на противоепидемичните мерки в редица области

...
Здравните власти обмислят затягане на противоепидемичните мерки в редица области
Коментари Харесай

Обсъждат сериозно затягане на мерките в редица области

Здравните управляващи обмислят стягане на противоепидемичните ограничения в редица области у нас. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Във връзка с динамичното развиване на обстановката в някои области на страната - София, София- област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Видин, където заболеваемостта е най-висока, се разискват въвеждането на нови мерки”, сподели той. И добави, че финалните решения за ограниченията ще бъдат взети от Националния щаб, който ще заседава в петък.

„ Столичната районна здравна ревизия ще предложи ограничение на 50% в потенциала на работа - както като повърхност, по този начин и като брой чиновници, в някои обекти, измежду които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време евентуално ще бъде лимитирано до 22.00 ч. и всички клиенти ще би трябвало да имат зелен сертификат”, добави Кунчев.

Обсъжда се и въвеждането на разнообразни режими на образование за учениците тук-там.

„ Относно ограниченията в областта на образованието – там МОН взима съответните решения. Но съгласно националния проект евентуално към този момент би трябвало да се вкара образование на ротационен принцип за учениците след 4 клас”, сподели Кунчев. И добави, че концепцията е учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 да се образоват онлайн цялата последваща седмица до обсъжданата изключителна ваканцията, която евентуално ще започва от 29 януари и ще продължи до 6 февруари в това число. Учениците от 1 до 4 клас, както и тези от 7, 10 и 12-и клас пък да продължат да образоват в присъствена форма и през идната седмица. Тези ограничения ще важат за София и евентуално в някои от областите с висока заболевамост. В националния проект това беше и предвидено- онлайн образование на ротационен принцип през третия стадий на пандемията. Ако се премине в четвъртия стадий, такова решение може да се вземе и на национално равнище, оферират здравните управляващи.

Доц. Кунчев изясни, че заболеваемостта в другите области се разграничава не в проценти, а в пъти.

„ Мерките за втори и трети стадий са ясни, само че когато се взема решение за съответна област или съответни общини се реагира съгласно действителната обстановка на заболеваемост. В София ограниченията ще бъдат въведени за третия стадий от тактиката. Мерките могат да имат друг темперамент, според от спецификите на областта”, сподели още той.

Във връзка с премахването на огромна част от противоепидемичните ограничения във Англия доцент Ангел Кунчев разяснява, че това може да се случи и у нас, когато заболеваемостта спадне и достигнем имунизационното равнище на Острова. " За това обаче е належащо време”, добави той.

Официалните решения на национално равнище се чака да бъдат взети в петък- 21 януари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР