Здравни заведения у нас нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които

...
Здравни заведения у нас нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които
Коментари Харесай

Лечебни заведения ни дерат за измислени услуги

Здравни заведения у нас нерегламентирано изискват заплащания от пациенти, които имат непринудено здравно обезпечаване. Това алармираха през вчерашния ден от Асоциацията на сдруженията за непринудено здравно обезпечаване. По думите им по този начин се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да създаде артикули, които да дават отговор на потребностите на здравно застрахованите.

Пред Българска национална телевизия Мими Виткова, ръководител на Асоциацията на сдруженията за здравно обезпечаване изясни, че никой не може да твърди, че тези вземания са единствено от застраховани лица. Методи Янков, член на Националното съдружие на частните лечебни заведения съобщи, че казусът не е в доплащанията, а в тяхното регламентиране.

Медицината се развива, всеки пациент желае да се употребява от най-съвременните технологии, изясни Мими Виткова. По нейните думи вземанията не са единствено от частните, само че и от държавните лечебни заведения. За да могат всички лечебни заведения да покрият софтуерните условия, да задържат положителните фрагменти, публичните средства не доближават. " Ако публичните средства ги приспособяваме към потребностите за развиване на опазването на здравето, няма да ги има тези неща. Ние пожелаваме от страната да постави ред в системата ", сподели Виткова.

Според Методи Янков здравната каса покрива 60-65% от издръжките на лечебните заведения. По негово мнение се заплаща за измислени неща, тъй като целият лист от действия, незаплатени от Касата, са факт във всички лечебни заведения. Регламент за доплащане би трябвало да бъде изработен от министерството, счита той. Янков означи и, че застрахователите не са предложили техен модел.

От Асоциацията са разговаряли с министър Кирил Ананиев, който се е заел да разпорежда инспекция на всеки подаден сигнал. Той съобщи през вчерашния ден, че се приготвя правилник кои действия могат да бъдат заплащани от пациентите.

„ Ще засиля контрола. Ние сме подготвили към този момент в плана на закон за лечебните заведения, ограничения, с които да регламентираме кои действия могат да бъдат заплащани от пациентите, от жителите, като това ще откри отражение в наредбата за достъпа. Работим доста компактно с прокуратурата във връзка с всички неприемливи практики “, безапелационен бе министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР