Здравната пандемия през 2020 г. предефинира авиацията, а спадът на

...
Здравната пандемия през 2020 г. предефинира авиацията, а спадът на
Коментари Харесай

Росен Бъчваров: Здравната пандемия през 2020 г. предефинира авиацията

Здравната пандемия през 2020 година предефинира авиацията, а спадът на полетите надвиши 80 на 100 в световен мащаб, сподели Росен Бъчваров, шеф " Връзки с институциите и връзки " на летище " София ". В резултат голям брой работни места в тази сфера бяха закрити. Когато възобновяване на полетите стартира, авиацията се обърна към освободените преди този момент хора, само че доста от тях не пожелаха да се върнат назад на работа. Този тежък недостиг на работна ръка в множеството от огромните европейски летища през предходната година докара до апокалиптични скупчвания на пасажери, които чакаха да бъдат обслужени по шест и повече часа. Редовно се стигаше и до изпускане на полет, макар, че пасажерите са пристигнали на аерогарата четири часа авансово. У нас обаче, на летище " София ", това не се случи. И повода е, че летищната администрация, макар генерираните загуби след спада на полетите, взема решение да не освобождава нито един от своите чиновници в интервала на пандемията от Covid-19. Поради това през 2022 година пасажерите на летище " София " са имали привилегията да бъдат обслужвани за към 20-тина минути от влизането в терминала, по отношение на часовете очакване на хъбовете в Европа, изясни Бъчваров.

Заради евтините самолетни билети от 10-20 евро има осезателен растеж на уикенд туристите. Много хора споделят, че при такава цена няма значение до къде ще летят в края на седмицата. Това важи както за полетите от по този начин и до София. Оказва се, че България е атрактивна уикенд дестинация за множеството лоукост самолетни компании. Когато тези туристи дойдат у нас, те оказват помощ на локалната стопанска система. През уикендите българите пък купуват билети за нискотарифните полети от София до Гърция и Италия. Скоро обаче тези привички на пасажерите ще бъдат изменени, тъй като евтините билети ще останат в предишното. Високите цени на горивата и енергийната рецесия в Европа, както и постигането на задачите заложени в европейската " Зелена договорка " ще оскъпят сензитивно билетите за нискотарифните самолетни компании, сподели Росен Бъчваров, шеф " Връзки с институциите и връзки " на летище " София ".

Във видео бизнес подкаста по DIR.BG със Стефан Кунчев, Росен Бъчваров изясни с какъв брой и от по кое време ще нарастнат билетите на лоукост самолетните компании, както и кои са новите дестинации от и до летище " София ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР