Здравите зъби означават много повече от хубава усмивка. В какво

...
Здравите зъби означават много повече от хубава усмивка. В какво
Коментари Харесай

Проблемите със зъбите показват и риск от сърдечносъдови болести

Здравите зъби значат доста повече от хубава усмивка. В какво положение са зъбите Ви с напредването на възрастта може също да демонстрира по какъв начин действа сърцето Ви, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Виждането, че оралното и сърдечното здраве са свързани, датира от повече от век. Редица проучвания целяха да се откри по какъв начин оралното здраве въздейства върху цялостното здраве. Едно проучване заключи, че пародонтозата е обвързвана с риск от атеросклеротична сърдечносъдова болест и е ранен сигнален знак за диабет, а друго - че болестта на венците и по-малкото зъби са свързани с риск от исхемичен инсулт. Настоящето проучване на учени от университета Тулейн в Ню Орлиънс и Харвардския университет е първото, фокусирало вниманието върху загубата на зъби на междинна възраст.

"Предишни проучвания наблюдаваха постепенната загуба на зъби, в това число в детството и тийнейджърските години заради формиране на "джобове " във венците и контузии ", съобщи ръководителят на екипа Лу Ци от университета Тулейн.

Ци и сътрудниците му анализирали данни за хора на възраст сред 45 и 69 години, които не са наранени от сърдечносъдови заболявания и декларирали какъв брой са зъбите им. След като попълнили въпросници, те обявили за неотдавнашна загуба на зъб в границите на 8-годишен интервал. Учените наблюдавали появяването на сърдечносъдово заболяване измежду хората, които не са изгубили зъб, изгубили са един зъб или са изгубили два и повече зъба за 12-18-годишен интервал. Било открито, че загубата на два и повече зъба е обвързвана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Участниците с 25-32 естествени зъба при започване на проучването, които изгубили два или повече зъба, били с 23 на 100 по-голям риск от сърдечни заболявания. За тези, които при започване на проучването имали по-малко от 17 зъба, рискът бил с 25 на 100 по-голям. Рискът е повишен, без значение от други рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно налягане, високо равнище на холестерола и диабет.

"Сред аргументите за нараствания риск може да са възпаления, промени в хранителния режим и изменена микрофлора в устата или стомашночревния тракт ", означи Лу Ци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР