Зайчетата са много сладки животни, като днес все повече хора

...
Зайчетата са много сладки животни, като днес все повече хора
Коментари Харесай

Трябва ли да къпем домашното зайче?

Зайчетата са доста сладки животни, като през днешния ден от ден на ден хора си ги вземат за домашни любимци. Ако и вие сте решили да изберете този благ и опашат другар за домакински любим, тогава е значимо да сте осведомени с грижите за заек.

Трябва ли да къпем домашното зайче?

Еднозначен отговор на въпроса няма, само че във всеки един случай не трябва да къпете зайчетата постоянно, а единствено и само, когато се постанова и спазвайки някои правила. Първото и доста значимо нещо е да употребявате специфичен шампоан за животни, който е хипоалергенен и с неутрално pH, като единствено по този начин няма да се стигне до кожна алергия или обриви по кожата на животното.

Трябва да сложите памучни тампони в ушите на зайчето, защото попадането на вода в ушните канали може да докара до зараза, което е доста рисково. Важно е да сте доста бързи, защото тези животни имат много слаба имунна система и могат елементарно да настинат, изключително в случай че в стаята е студено.

Спазвайте правилото за по този начин нареченото " секторно " миене, т.е. измийте животното единствено там, където се е изцапало и без да го мокрите напълно, изключително в случай че е зима. Задължително проверете температурата на водата, като тя би трябвало да е топла. В никакъв случай не мокрете главата при къпане на зайчета, защото по този начин може да влезе по нехайство вода и в ушните канали, което е рисково.

 Домашни зайчета Снимка: pixabay.com

Имайки поради всички тези особености, най-добре е да къпете зайчето в дребен съд, като да вземем за пример леген. Никога обаче не правете това непосредствено под душа, защото по този начин още веднъж се основава причина да влезе вода в ушите на животното, което може да стане повода за ушна зараза или други болести при зайците. Не бива да го къпете и във вана, тъй като можете инцидентно да го изпуснете и животното да се травмира, което е доста рисково.

Имайки поради всичко това, най-добре е да не къпете зайчето сами, а благодарение на някого. След това не забравяйте да употребявате специфична микрофибърна забрадка, с цел да го подсушите и да не настине. В никакъв случай не използвайте сешоар, защото по този начин можете да травмирате зайчето, тъй като ще се уплаши от мощния тон на уреда.

Именно заради това експертите са на мнение, че в случай че имате любим, което не излиза на открито и постоянно почиствате клетката на заека, тогава даже не се постанова да го къпете. Ако обаче животинчето се е изцапало, тогава е значимо да спазвате всички тези правила при къпане на домашното зайче.

Ако пък към момента нямата такова пухче вкъщи, само че доста желаете, вижте нашите разгласи и цени за украсителен заек.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР