Заявявам категорично становище, че в настоящата ситуация на извънредно голям

...
Заявявам категорично становище, че в настоящата ситуация на извънредно голям
Коментари Харесай

Омбудсманът: С 345% за година са се увеличили жалбите за лошо качество на електроснабдяването

" Заявявам изрично мнение, че в актуалната обстановка на изключително огромен растеж на инфлацията в България всяко нарастване на енергийните цени, даже и минимално, ще бъде мъчно търпимо за битовите консуматори. “ Това сподели омбудсманът Диана Ковачева по време на публичните разисквания в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка идното увеличение на цените на топлинната и електрическата сила за контролирания пазар, които ще влязат в действие от 1 юли 2022 година

" Според омбудсмана плануваните нараствания на цените на топлата вода, парното и електрическата енергия са неприемливи за хората, чиито приходи освен, че се усилват, само че и надалеч надвишават опциите на множеството консуматори да ги заплатят.

" Отделният битов клиент няма право на самостоятелен отвод от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено той наложително би трябвало да заплати за топлинна сила от сградната апаратура. Поради тази причина всеобщо притежателите и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази налог, чийто размер зависи от цените, избрани от КЕВР “, акцентира публичният бранител.

Проф. Ковачева беше безапелационна, че обществената търпимост на цените основателно безпокои и самите сдружения в топлофикационния бранш, поради тяхната събираемост.

По думите й препоръчаните за публично разискване покачвания на цените на топлинната сила са неаргументирани и неприемливи - за гр. София – с 38,93%, за гр. Пловдив – с 23,36%, за Плевен – с 48,40%, за Бургас – с 45,52%, за Варна – с 30,66%, за Враца – с 35,67%, за Велико Търново – с 45,57%, за Разград – с 51,48%, за Русе – с 32,80%, за Перник – с 47,38%, за Сливен – с 39,55%, и за Габрово – с 30,77%.

" За следващ път регулаторът не проучва изгодите и минусите на прилагания през последните 10 години способ за контролиране на цените в бранш " Топлоенергетика “, а точно " норма на възвръщаемост на капитала “. Обръщам внимание, че прилаганият способ не е задоволително сензитивен към качеството на предоставяните топлоснобдителни услуги за жителите. Смятам, че е в полза на обективната регулаторна политика да се проучват изгодите и минусите на този способ и нуждата от възможна смяна “, уточни Диана Ковачева.

При тока омбудсманът акцентира, че се планува нарастване на цените на контролирания пазар от 1 юли 2022 година приблизително с 3,3 %. За клиентите на " Електрохолд Продажби “ то е 2,39 %, за " ЕВН България Електроснабдяване “  – 3,46 %, за клиентите на " Енерго-Про Продажби “ – с 4,56 %.  

По думите й КЕВР не е направила промяна на нужните доходи на електроразпределителните сдружения въз основа на индикаторите за качество.

" Изразявам противоречие с изложените за това причини – въз основа на показаните от сдруженията данни не са открити отклонения от целевите стойности, които могат да бъдат признати за възможни “, уточни проф. Ковачева.

Тя осведоми, че в институцията на омбудсмана доста са нарастнали недоволствата поради неприятното качество на електроснабдителната услуга, свързани с чести спирания, ниско захранващо напрежение, повреди по електроразпределителната мрежа и прочие Подчерта още, че броят на постъпилите тъжби през 2021 година спрямо 2020 година е скочил с 345% и че недоволствата включват подписки от поданици на цели обитаеми места и елементи от тях - общ. Невестино, обл. Кюстендил; кв. " Челопечене “, гр. София; с. Старо Оряхово, общ. Долни Чифлик; с. Долно село, общ. Кюстендил; с. Габра, общ. Елин Пелин; с. Гурково, с. Казичене, с. Ръсово и доста други

Омбудсманът акцентира, че е нужна смяна на метода при ценообразуването. Поиска осъществяването на индикаторите за качество да се ревизира от КЕВР, в това число и осъществяването от страна на електроразпределителните сдружения на дадените инструкции при установени нарушавания.

Ковачева моли и за засилен надзор за осъществяване на лицензионните отговорности от сдруженията в бранш " Електроснабдяване “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР