Заявление за удостоверение за наличие или липса на задължения може

...
Заявление за удостоверение за наличие или липса на задължения може
Коментари Харесай

Как се вади удостоверение за липса на задължения

Заявление за уверение за съществуване или липса на отговорности може да подаде физическо или юридическо лица, вписано в регистъра на Национална агенция за приходите. Удостоверение за съществуването или неналичието на отговорности можете да получите онлайн в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите.

Как и къде се подава

Искането за издаване на документа може да се подаде на място в офис на Национална агенция за приходите, посредством лицензиран пощенски оператор или през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите,  налични с систематизиран електронен автограф (КЕП) или личен идентификационен код (ПИК), публикуван от приходната организация (с ПИК услугата е налична единствено за физически лица, в това число и като Едноличен търговец, самоосигуряващи се лица и притежатели на дружество, проведено по занаятчийски метод.).
Настоящата услуга се дава от съответната способена Търговско дружество на Национална агенция за приходите.

Ако имате публикуван дипломиран електронен автограф, то с цел да ползвате услугата трябва  да е подадено:

  Заявление за подаване на документи по електронен път и прилагане на електронните услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите с КЕП на задължено лице  и доказан пълен/частичен достъп до услугите на Национална агенция за приходите или

  Заявление за подаване на документи по електронен път и прилагане на електронните услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите с КЕП на упълномощено лице със деклариран и доказан пълен/частичен достъп до услугата “Искане за издаване на документи “.
 
За да бъде налична услугата с ПИК следва да е подадено заявление със декларирано прилагане на  услугата „ Подаване на заявления, документи или данни “.

При приемане на настояването за издаване на документи на книжен притежател се прави инспекция на представителната власт на лицето и логичен надзор за правилността на попълване на формуляра. Издава се входящ номер. Преминава се към осъществяване на дейности по обработка на настояването.

Дължим ли такси
Национална агенция за приходите не събира такси за предлаганите услуги.

Как да платим без такса отговорности към Национална агенция за приходите

Срок за издаване

    До 7 дни от постъпване на искането;
    до 14 дни от постъпване на настояването, в случаите когато същото е подадено чрез  друга от способена Търговско дружество на Национална агенция за приходите.

Резултат от услугата

Издаване на уверение за съществуването или неналичието на отговорности. При липса съображение за издаване на уверение се издава Решение за отвод.
 istock istock
Как да получите документа

Удостоверението за съществуване или липса на обвързване се връчва:
    персонално на лицето;

    на упълномощено с нотариално заверено пълномощие лице при съществуване на задължения;

    на упълномощено лице при липса на задължения;

    на категорично посочено в настояването от задълженото лице пред орган по приходите, лице;

    след показване на акт на съда.

    по електронен път на е-поща посочена в настояването от задължено лице под формата на електронен документ, подписан с КЕП.

    по електронен път на институцията, която го изисква, като за задачата е належащо, в настояването за издаване на документи, лицето категорично да е показало имейл адрес, на който да бъде изпратен подписаният от орган по приходите с електронен автограф документ.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР