Заявките за участие в XVI Национален тракийски фолклорен събор Богородична

...
Заявките за участие в XVI Национален тракийски фолклорен събор Богородична
Коментари Харесай

170 заявки за участие в тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Заявките за присъединяване в XVI Национален тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “ са 170. В тях са включени самостоятелни реализатори, музиканти и артисти, танцови групи. Общата численост на участниците в емблематичното събитие чака резюме, оповестяват от отдел „ Култура “ на Община Стара Загора. От думите им стана ясно още, че тази година в центъра на Старозагорските бани среща ще си дадат фенове на фолклора от Благоевград до Силистра, та чак до Добрич. Най-малкият самостоятелен реализатор, декларирал наличие на събора, е едвам на 5 години.

Традиционният за август фестивал ще се организира на 27 и 28 (събота и неделя). Официалното разкриване още веднъж ще бъде от 11.00 часа на сцената под боровете в центъра на  курортното населено място.

Посетителите ще имат опция да поседнат в Селската махала, да дегустират фамозната Хрищенска ракия от ароматни божествен ябълки, да хапнат превъзходните и топящи се в устата Преславенски гюзлеми, да се снабдят със сувенир от Занаятчийската чаршия, както и да се насладят на доста музика, танци и достоверен български дух.

Най-малките посетители на фолклорния двудневен празник ще имат разполагаем към 15 детски къта и работилнички. Ще майсторят хубости от шишарки, макарони, хартия. Ще рисуват със сол, а също така ще видят от близко и първобитна пещ за глина, където ще изпекат сътворени от тях макети на артефакти и дребни фигурки.

Магията на нестинарството още веднъж ще завладее съботната вечер, а хора ще се вият до тъмна доба.

Целта на Националния тракийски фолклорен фестивал „ Богородична стъпка “ е да запази и обогати музикално-песенното и танцово национално творчество, да даде опция за другарство на реализатори от всички фолклорни области на България, както и да подари незабравима страст на участници и гости.

Като хазаин Община Стара Загора още веднъж е планувала забавна и разнообразна стратегия, детайлности за която ще бъдат обявени скоро.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР