Заявките за изграждането на нови ядрени мощности у нас бяха

Заявките за изграждането на нови ядрени мощности у нас бяха ...

Рамадан Аталай: Нови ядрени мощности са предизборни обещания


Заявките за изграждането на нови ядрени мощности у нас бяха определени от депутата от ДПС Рамадан Аталай като мечти и предизборни обещания. Другият вариант е това да са претенции на производителите на ядрени решения, допълни още той пред БНТ.

"ДПС са против ядрената енергетика", заяви депутатът, който е член на енергийната комисия в Народното събрание. Според него страната ни трябва да заложи на нови технологии, сред които и водород, и зелена енергия.

Аталай беше категоричен, че няма източник за финансиране на нови ядрени мощности. Според него това означава, че седмият блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се строи със собствени средства на ядрената централа.

По оценки на премиера строителството на един блок е 10 млрд. лева, посочи депутатът и попита къде ще бъдат калкулирани изтеглените кредити за строителството на нов блок. Не е ясно и къде ще бъде продавана енергията, ако се стигне до изграждането на два нови блока в Козлодуй. Още по темата

Аталай даде разяснение и за аварийното спиране на пети блок в АЕЦ "Козлодуй" тази нощ. Около 1 часа е сработила автоматичната защита на блока, извършени са проверки и предстои включването на тази мощност в паралел, обясни още депутатът, който е член на енергийната комисия в Народното събрание.

Рамадан Аталай обясни още, че Европейската комисия (ЕК) не одобрява механизма за капацитет, по който двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн да излязат на свободния пазар. По оценка на Брюксел страната дължи около 300-400 млн. лева за инвестицията в AES TEЦ Марица Изток 1 и е надплатила 300-400 млн. лева на КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3.

По тази причина и той предложи пакет промени в Закона за енергетиката, който включва и отпадане на функцията на НЕК като обществен доставчик. Тези промени обаче бяха . Експерти критикуваха идеята с мотив, че тя поставя под заплаха енергийния сектор като цяло.

Източник: investor.bg