Заявката на Зеленски за ускорено влизане на Украйна в НАТО

...
Заявката на Зеленски за ускорено влизане на Украйна в НАТО
Коментари Харесай

Защо Зеленски започна да натиска НАТО

Заявката на Зеленски за ускорено влизане на Украйна в НАТО демонстрира нервността в Киев. Там схващат, че влизането на изгубените територии в Русия не може да бъде анулирано даже от триумфи на бойното поле, за това ще би трябвало да прибягнат до всеобщо етническо пречистване. Местните поданици към този момент са се заклели във честност на Русия и привикват с новата действителност. До какво ще доведат напъните на Зеленски, който се пробва да подсети за себе си и урежда следващия пазарлък с НАТО?

За Вашингтон решението на украинския президент Володимир Зеленски да кандидатства за ускорено влизане на Киев в НАТО беше изненада. Според източници на американското издание „ Политико “ администрацията на Джо Байдън поддържа спорно отношение към участието на Украйна в алианса.

Зеленски разгласи кандидатурата в петък, цитирайки опита на Финландия и Швеция, които откакто Русия стартира специфична интервенция, взеха решение да спрат да остават неутрални и да станат членове на Алианса. Хелзинки и Стокхолм подадоха молбите си през май, а още през юли завършиха договарянията за присъединение в централата на НАТО в Брюксел. Директното влизане в съюза на тези страни може да се случи през 2025 година

В петък в Кремъл се състоя едно от най-значимите събития в новата история - съветският президент Владимир Путин, ръководителите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник, както и ръководителите на администрациите на Запорожка и Херсонска области Евгений Балицки и Владимир Салдо подписа съглашение за присъединение на районите към Русия.

Церемонията се състоя в Георгиевската зала на Кремъл, където през 2014 година Владимир Путин подписа документите за обединяването на Крим с Русия. В речта си президентът разгласи началото на срутва на хегемонията на Запада, който в постсъветската ера „ търсеше и продължава да търси нов късмет да ни удари, да отслаби и унищожи Русия “. Всъщност президентът прогласи Русия за водач на антиглобалисткото придвижване, втората суперсила с различна универсална идеология. Много наблюдаващи съпоставиха тази тирада с речта на съветския водач в Мюнхен през 2007 година и я нарекоха " георгиевска тирада ".

Западът отговори на церемонията в Кремъл с нови стопански ограничения. Англия и Съединени американски щати оповестиха наказания против ръководителя на централната банка Елвира Набиулина. Вашингтон също по този начин наложи наказания на членове на фамилията на министъра на защитата Сергей Шойгу, заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, премиера Михаил Мишустин и губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов, артиста Дмитрий Певцов. Канада добави още 43 руснаци в своя черен лист.

Западната преса е съгласна, че разширението на територията на Русия е осъществено в нарушаване на интернационалните правила. Авторите на голям брой материали не загатват, че по време на речта си Путин акцентира, че включването на четири района в Руската федерация е тяхното право на тъждество и самоопределяне, закрепено в Устава на Организация на обединените нации.

Според американския вестник „ Уолстрийт Джърнъл “ събитието в Кремъл е провокирало ескалацията на спора сред Русия и Украйна. Репортажът на „ Фокс Нюз “ споделя, че западните чиновници отхвърлят резултатите от референдумите в освободените територии и споделиха, че те са били фалшифицирани за реализиране на политическите цели на Кремъл, имитирайки сходни ходове, подхванати в Крим през 2014 година Американският ефирен канал Си-Ен-Ен цитира анализатори, съгласно които Путин сякаш се надява, че " анексиите " ще оказват помощ за смяна на публичното мнение в Русия в интерес на специфична военна интервенция в Украйна. В материала не се показват данни от съветски социолози, че болшинството руснаци поддържат СВО. Цялата английска преса заема извънредно проукраинска позиция. Вестник " Мирър " написа, че украинските територии са завзети от войските на " тиранина " Путин.

Доцентът в катедрата по политически науки и социология на РЕУ „ Плеханов “, членът на експертния съвет на " Офицерите на Русия " Александър Перенджиев назова „ предстояща “ реакция на Запада на Путин " Георгиевска тирада ".

„ Днес Западът няма нови лостове за напън върху Русия, те даже взривиха газопроводите „ Северен поток “ и какво от това? Остава единствено да се възмущават и да продължат да постановат лични наказания против съветските ръководители на разнообразни равнища, до регионални и общински “, счита Перенджиев.

Експертът е уверен, че апелът на Зеленски няма да форсира влизането на Украйна в НАТО. Алиансът поддържа контакти с Киев, с цел да окаже напън върху Москва, уверен е Перенджиев. „ Украйна към този момент не е страна, която може да бъде призната в някаква общественост. Украйна към този момент е квазидържава с външен надзор. Защо му е на НАТО страна, в която въобще няма стопанска система и която би трябвало да бъде възобновена “, пита събеседникът.

Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси, прибавя, че Зеленски желае да подсети за себе си, провежда нов пазарлък и се пробва да ускори натиска върху западните сътрудници. Това не се разчита на поканата на Киев в НАТО, а на даването на по-сериозни гаранции за сигурност, осъществяването на проекта на групата Ермак-Расмусен. Украйна към момента не е съумяла да се разгласи за „ огромна, знакова победа на бойното поле “, защото „ офанзивата против Красни Лиман към момента не е довела до резултатите, на които въоръжените сили на Украйна разчитаха “.

„ Професионалистите в Киев схващат, че Украйна няма да бъде призната в НАТО в близко бъдеще. Съединените щати са удовлетворени от сегашната обстановка - те оказват все по-значима военна помощ освен в доставките на оръжия, само че и в разследващата информация, преквалификацията на въоръжените сили и планирането на военни интервенции. Но в това време Съединените щати минимизират рисковете за себе си, като непрекъснато удостоверяват, че не вземат участие директно във военните дейности “, сподели Кортунов.

Според политолога обстановката може да се промени единствено в случай че Русия употребява тактическо нуклеарно оръжие на територията на Украйна. „ Но такова развиване на събитията е доста малко евентуална вероятност. Частичната готовност може да се преглежда като опция на отвесната ескалация “, уверен е събеседникът.

Перенджиев прибавя, че Западът провежда хибридна борба с Русия посредством изпомпване на оръжие в Украйна, изпращане на наемници, инструктори там и други форми на непряко присъединяване в спора. „ НАТО не е подготвен да се изправи лице в лице с Русия. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг не желае Русия да даде на НАТО по зъбите “, счита специалистът.

Кортунов е уверен, че събитията от петък са имали по-голям резултат в Киев, в сравнение с Запад. Независимо от изхода на военните дейности, няма позитивни сюжети за развиване на събитията за Украйна. Дори да си представим сполучливо контранастъпление на въоръжените сили на Украйна, украинските управляващи ще би трябвало да извършат всеобщо етническо пречистване или прошка, защото жителите на освободените територии към този момент са се заклели във честност на Русия. „ В Киев вчерашното събитие в Кремъл провокира раздразнителност. В Украйна схващат, че някои процеси могат да станат необратими. Държавата се разпада. Сега е невероятно още веднъж да завладяват Херсон или Донбас, да възстановят всичко както си беше. Това е нереалистично, като се има поради, че популацията към този момент привиква да живее в други условия “, заключи Кортунов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР