Завишаване на наказанията за насилие над животни предлагат депутати от

...
Завишаване на наказанията за насилие над животни предлагат депутати от
Коментари Харесай

Затвор до 2 години и глоба до 5000 лв. за насилие над животни, предлагат ГЕРБ-СДС

Завишаване на наказванията за принуждение над животни оферират депутати от ГЕРБ-СДС, а законодателните промени се отнасят до изменение на Наказателния кодекс (НК).

В законопроекта се предлага основаването на нов член, предусещащ, че „ който изостави гръбначно животно, което е негова благосъстоятелност или намиращо се под негов надзор, или го остави без контрол и задоволително грижи и от това последва гибел на животното, или тежкото му, или трайно пострадване, се санкционира с отнемане от независимост до две години и санкция от 1000 до 5000 лв. “. Всъщност по този метод ще се завиши оптималното наказване с година, както и ще се вкара норма, с която да се санкционира към този момент и изоставянето на гръбначни животни .

В претекстовете си по законопроекта депутатите показват, че „ закононарушенията против животни постоянно ескалират в закононарушения против други жертви, включително дами и деца - субектите, които правните системи би трябвало да пазят с изключително внимание “.

Народните представители споделят още, че „ статистически видяно, голям дял от насилниците над животни, в следствие правят актове на принуждение против хора, включително полови закононарушения, актове на домашно и битово принуждение, причиняване на телесни повреди и даже причиняване на гибел на други хора “.

С поправките в Наказателен кодекс ще бъдат обхванати случаите, в които собствеността на животното е потвърдена с документи или посредством свидетелски показания, както и случаи, когато животните са били под надзор и контрол на несъмнено лице.

С потреблението на тази съответна терминология, ще се избегне и потребността от доказването на „ занемаряване " от страна на притежателите, които биха могли да настояват, че животното е избягало.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР