Заведенията за хранене все по-усърдно и целенасочено трупат данни за

...
Заведенията за хранене все по-усърдно и целенасочено трупат данни за
Коментари Харесай

„Големите данни” влизат в ресторанта, прогонват менюто

Заведенията за хранене все по-усърдно и целеустремено натрупат данни за клиентите си, с цел да сформират менютата съгласно характерните им усети

Преживяването на потребителите в ресторантните се трансформира – таблети и хендхелд устройства изместиха хартията и автоматизираха процеса на поръчките

„ Големите данни ” се обрисуват като мощно оръжие във все по-нажежената борба на заведенията за хранене за повече гости . Тенденцията провокира разгорещени разногласия измежду специалисти от ресторантьорския бранш и ИТ експерти, отразени в скорошна обява на Уолстрийт Джърнъл.

Оказва се, че заведенията за хранене все по-усърдно и целеустремено натрупат данни за клиентите си, с цел да могат да сформират за тях менютата съгласно характерните им усети. Това разрешава предлагането на самостоятелно направени блюда според персоналните желания и хранителни привички на всеки обособен клиент.

От таблетите към огромните данни

Преживяването на потребителите в ресторантните се трансформира. Сервитьорите все по-рядко вървят край масите с бележник и химикал. Таблети и дребни хендхелд устройства изместиха хартията и автоматизираха процеса на поръчките. Същото се случи и с процесите по запазване – това към този момент се случва бързо и елементарно онлайн.

Съвсем закономерно автоматизацията и натрупването на данни за гости стартира да се трансформира в неразделна част от ръководството на заведенията за хранене. Познавайки един собствен постоянен клиент, даден ресторант може да „ узнае ” какво обича да яде този човек, какво отбягва, дали избира, да вземем за пример, средиземноморска кухня, дали е фен на кулинарните опити.

Натрупването на огромно количество данни за огромен брой гости може да се окаже конкурентно преимущество в ерата на всеобщата цифровизация. И освен.

За по-здравословен метод на живот

„ Бих се радвала да споделя питателните си желания пред надеждна мрежа от заведения за хранене, ориентирани към по-добро обслужване – с храна, произхождаща от доверени снабдители ”, споделя Рий-Ан Ханкок, специалист в Accenture Health. „ Това е мястото, където данните и анализите могат в действителност да се ползват, с цел да се усъвършенства методът, по който живеем… Твърдо уверена съм, стъпвайки на своя персонален опит, че нашите резултати в региона на здравето могат да бъдат усъвършенствани, като се употребява храната като лекарство ”.

Съществен фактор тук е спестяването на време за търсещите природосъобразен метод на живот. Много от хората, които се стараят да хранят себе си и фамилията си здравословно, прекарват осезаемо доста време в търсене на фактически чиста храна. Особено предизвикателство е това за актуалните майки. Ако „ огромните данни ” им предложат опция да се хранят здравословно без толкоз доста изпитание, това ще е огромна смяна.

Или инвазия до стомаха?

За разлика от Ханкок, други са възмутени от нахлуването в персоналното пространство, каквото съставлява проучването на питателните привички на посетителите в заведенията за хранене. „ Нямам самообладание да стигнем момента, в който – като си желая сметката – ще би трябвало да глътна хапче, та да запишат и по какъв начин храносмилам храната им – и след това това да се рапортува в Гугъл ”, споделя иронично Стивън Рифкин, специалист по произшествия със сигурността в IBM.

Ролята на основния готвач

Дори да биха могли да изпълнят тази мярка, заведенията за хранене надали ще могат да задържат клиентите си посредством разбора на усетите им, спорят хора от ИТ промишлеността. Дори всичките „ огромни данни ” на света няма да имат значение, в случай че ресторантът няма същински добър основен готвач. В уважаващото себе си заведение шефът е „ магьосникът ”, който единствен може да приспособява храната към усета на обособения клиент.

И сега доста заведения за хранене трансформират рецептите си постоянно, споделят наблюдаващи – само че не с цел да отговорят на усетите на посетителите, а съгласно това какво може да готви новият началник. Така в последна сметка най-важно се оказва какви са уменията на основния готвач.

„ И, с цел да бъдем почтени, когато човек отива на ресторант, той неумишлено се надява да бъде сюрпризиран от храната, която ще получи ”, споделя Рифкин.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР