Заведенията да работят без вечерен час само с ваксинирани, преболедували

Заведенията да работят без вечерен час само с ваксинирани, преболедували ...

Заведенията искат да работят без вечерен час с клиенти със зелен сертификат


Заведенията да работят без вечерен час само с ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за коронавирус клиенти, а допълнителните 70 млн. лв. от актуализацията на бюджета да отидат за насърчаване на ваксинацията. Това поиска туристическият бранш на срещата с премиера Стефан Янев и министрите на туризма Стела Балтова, на финансите Валери Белчев, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева.

Двете страни се разбраха след 10 дни да направят нова среща. Дотогава браншът и властта трябва да намерят общо решение как да продължи бизнеса да работи безопасно и да се насърчи ваксинацията.

До взимането на решение "ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията след срещата. Това означава, че няма да се спазва единственото ограничение за работа до 23 часа.

Той посочи, че в следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения.Според него решението за това е да се разреши на заведенията да работят без ограничения с клиенти, които притежават т.нар. „зелен сертификат“ – ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.