Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей на

...
Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей на
Коментари Харесай

Завършиха археологическите проучвания в Хрисосотира за 2020 г.

Завърши седмата поред археологическа експедиция на Националния исторически музей на полуостров Хрисосотира до гр. Черноморец. Проучванията се реализираха със средства на Министерство на културата, координиране и логистична поддръжка на Министерство на защитата.

Проф. доктор Иван Христов организира разкопки в югоизточния бранш на обекта на повърхност от 265 кв. м, където в началото бе проучена огромна жилищна постройка от VI век.



Археолозите на НИМ започнаха и разкопки до югоизточната брегова линия, където локализираха индустриалния бранш на града. Открити са две пещи за битова керамика, стопанска постройка и следите на още няколко уреди, които евентуално са също пещи от Късната античост.

За първи път екипа на проф. Христов попада и на останките на огромна антична сграда, която евентуално е огромна базилика доразвита като комплекс в по-късни столетия като манастирски комплекс. Същестува огромна възможност до крепостните стени на Хрисосотира да е бил ситуиран известния манастир Св. Никола за чието същуствуване черпим данни от средновековните писмени извори.



Паралелно с това изобретение на терена е локализиран некропола на крепостта и мястото на така наречен „ Манастирски бунар “. Благодарение на изследванията на археологическата карта на Бургаския залив се маркира огромен късноантичен комплекс състоящ се от фортификационни, жилищни, икономически и паметни структури обхващащи площт от близо 100 дка.

Разкопките ще продължат планово и през идващите години.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР