Завърши първият у нас конкурс за дигитална трансформация на българската

...
Завърши първият у нас конкурс за дигитална трансформация на българската
Коментари Харесай

Ясни са победителите в първия конкурс за дигитална трансформация в българската индустрия „Стартирай 4.0“

Завърши първият у нас конкурс за цифрова промяна на българската промишленост „ Стартирай 4.0 “. Над 30 предприятия се записаха за присъединяване, като две от тях получават огромните награди - безвъзмездни лицензи за три цифрови приложения на Шнайдер Електрик, обединени в обща архитектура, както и цялостната интеграция на основаните планове.

Компаниите спечелили са „ Куминяно Фрут “ ООД, профилирана в преработката на плодови артикули и „ Обединена млечна компания “ ЕАД, профилирана в производството и търговията на млечни артикули. „ Дзобеле България “ ЕООД получава премията на Коника Минолта - смарт видеорешението .

„ Щастливи сме, че като уредник на състезанието „ Стартирай 4.0 “ поставихме началото на съответни дейности за цифровата промяна в българската промишленост “, споделя инж. Мария Топчийска, изпълнителен шеф на умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив. „ Дигитализaцията става допустима, когато преди нея всички процеси са ясни, структурирани и опростени или са разрушени на обособени интервенции. В рамките на състезанието стана ясно, че при огромна част от предприятията у нас тези няколко стъпки към момента не са направени. В умната ни фабрика в Пловдив ние към този момент реализирахме сполучливо този развой и сме подготвени да консултираме фирмите по какъв начин да изминат пътя към дигитализацията “, сподели още тя.  

Конкурсът „ Стартирай 4.0 “ беше отворен за предприятията, които създават артикули за извънредно ползване в България, било то български, или представителства на интернационалните компании. Двамата спечелили „ Куминяно Фрут “ и „ Обединена млечна компания “ ще получат архитектура, която включва приложенията Machine Advisor, Augmented Operator Advisor и Machine SCADA Expert на Schneider Electric, които ще опростят работните процеси, ще дадат скъпи данни за машините, с които се оперира в производството, и ще подобрят цялостния метод на работа. Всички компании, подали дефинитивна кандидатура за състезанието, ще имат преференциални условия за приложения за цифровизация в промишлеността.

„ Оказва се, че в България има кардинален интерес към дигитализацията и това се вижда от ежемесечните вести за внедряване на нови планове и решения в производствата. Обаче постоянно за дигитализацията се мисли на парче и що се отнася до въвеждането на цялостни цифрови решения, има голословно изчакване. Едва 10% от фирмите са подготвени да цифровизират производствата си в този момент, а всяка загуба на време в тази посока е обвързвана с евентуална загуба и на пазарни позиции, тъй като фирмите в района на ЦИЕ към този момент постоянно осъществяват точно цялостни решения, с цел да покачат своята конкурентоспособност “., показа членът на журито на „ Стартирай 4.0 “ Йонко Чуклев. Той е заместник-председател на УС на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) – сътрудник на самодейността. След състезанието от PARA дават гратис участие за една година на три компании – Ikis – SL LTD, “МИКРОАК ” ЕООД и „ Ендореп “ ЕООД. 

„ В хода на състезанието с изключение на фирмите участнички, екипът на Schneider Electric осъществя и десетки съвещания на компании, които към момента не са подготвени да търсят изгодите от дигитализацията и боравенето с данни, само че осъзнават преимуществата, които биха им дали. В центъра на консултациите беше тематиката за индустриалната успеваемост, защото тя дава капацитет за оптимизацията на индустриалните разноски и е главен фактор за напредък “, показа инж. Христо Николов, продуктов управител Индустриалана автоматизация в Шнайдер Електрик България и създател на концепцията за състезанието „ Стартирай 4.0 “. „ След първото издание на „ Сартирай 4.0 “ може да заключим, че българската индустриална общественост има потребност от съвещания и повече познание за опциите пред себе си. Затова обмисляме и второ издание, в което по-детайлно да повдигнем и тематиката за Електрическа сила 4.0 - комбинацията от класическите системи за електроразпределение и цифрови решения за още по надеждно и дейно прилагане на силата “, добави още той. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР