Завърши първия кръг от преговорите между четирите партии в парламента,

...
Завърши първия кръг от преговорите между четирите партии в парламента,
Коментари Харесай

135 политики са даговорили лидерите на ”Продължаваме промяната”

Завърши първия кръг от договарянията сред четирите партии в Народното събрание, които ще опитат да сформират държавно управление. Разговорите за цели завършиха нощес с тематиката за външната политика на страната. Следват номинациите за министри, които да осъществят контрактуваните към този момент политики.

" Продължаваме промяната " не изключва служебни министри да влязат в него, в случай че няма по-добри претенденти.

Следващата седмица стартират диалозите за образуване състава на Министерския съвет. За най-сигурни се считат няколко имена - Кирил Петков да бъде министър ръководител.

Министър на финансите Асен Василев, а на превоза Николай Събев. Даниел Лорел евентуално ще е предлагането за външен министър. Всички те са от " Продължаваме промяната ".

Възможност за здравен министър е проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, името на Любомир Каримански от " ИТН " се завъртя като опция за Икономическото министерство, а Христо Иванов от " Демократична България " е вид да оглави правосъдното министерство.

С края на договарянията по политики пристигна и поръчката на претендента за министър-председател Кирил Петков.

" Нямаше тематика, когато сложихме българския интерес да не реализираме голямо единодушие. Оттук- нататък, което желая да пожелая на всички нас, е да осъществим тези точки с действителни деяние и, повярвайте ми, след 4 години България няма да наподобява по този метод ", уверен е Кирил Петков.

" Продължаваме промяната " показаха насочна точка - промяна в КПКОНПИ и закриването на профилираните съд и прокуратура.

" Изглеждаха изцяло невъзможни в предходното ръководство, сега към тях има огромен синхрон, обединяване на съдружните сътрудници. Оставката на основния прокурор заради уронване престижа на правосъдната власт, ще излезем с една обща декларация в тази посока ", съобщи Лена Бориславова.

Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Демократична България " са уверени, че ще бъдат положени подписите за управническа коалиция.

" Разбира се, следващаат седмица е най-важна, тъй като в този момент е моментът за противоречивите въпроси, които би трябвало да изгладим. Както и въпросът за персоналния съсътав, което постоянно основава исблъсъци ", сподели Борислав Сандов.

От " Продължаваме промяната " оповестиха, че не е изключено министри от служебния кабинет да останат в постоянния.

" Тези хора да бъдат с интегритет и да не може да им се вмени или наблюдава по отношение на тях някаква обязаност с корупционни практики ", сподели още Лена Бориславова.

" На този стадий не са обсъждани имена. не бих желал да злоупотребявам. Когато видя, че това са политиките, зад които мога и аз да застана, тогава може да се разяснява и моето име ", безапелационен е Сандов.

Позицията на България за Северна Македония и присъединението й към Европейския съюз остава непроменена. А в бъдеще ще се търси по-засилен разговор.

Кирил Петков от „ Продължаваме промяната” е убеден, че съдружно съглашение ще бъде подписано и след 4 години България ще наподобява по друг метод.

От Българска социалистическа партия и „ Демократична България” дадоха зелена светлина за образуването на постоянен кабинет.

Редовен кабинет ще има и съгласно други две от договарящите партии.

„ Повече оптимисти, че ще се сформира постоянен кабинет. Всички партии го декларирахме, че желаеме да го направим”, съобщи Корнелия Нинова.

„ Да, считам, че ще има постоянен кабинет. И то много по-скоро в сравнение с се чака. В рамките на идващите две седмици”, съобщи Владислав Панев от „ Демократична България”.

Преговарящите заложиха бюджета за 2022 година да бъде признат до края на януари идната година.

А дали това е проблем, разяснява и някогашния финансов министър Симеон Дянков.

„ Това ще е несъмнено сложна коалиция и поради броя на партиите в нея и поради разликите сред тези партии – освен ляво дясно, само че по някои съществени тематики като енергетика, влизане в Еврозоната, обществени политики. Ще има огромни разлики сред тези партии”, съобщи Дянков.Нинова: Все повече сме оптимисти, че ще се сформира постоянен кабинет

И разяснява дали е проблем, че бюджетът за 2022 година е заложено да се приемем до края на януари.

„ Това е най-голямото забавяне в новата ни история, само че аз не съм изключително обезпокоен от това, тъй като при актуализацията на бюджета от Асен Василев се дадоха спомагателни пари за опазване на здравето и някои от главните политики. Според мен ние ще влезем в този обновен бюджет в идната година, няма да имаме време за нов бюджет за 2022.

Очаква се идната седмица четирите договарящи партии да стартират и оформянето на състава на новия Министерски съвет.

От на следващия ден стартират диалозите за структурата на бъдещото ръководство и разпределеното на министерските постове сред партии в обединението. Очаква се и указа на президента за насрочване на 47-ото Народно заседание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР