Завърши модернизацията на каскадата Белмекен-Сестримо-Момина клисура, съобщиха от Министерство на

...
Завърши модернизацията на каскадата Белмекен-Сестримо-Момина клисура, съобщиха от Министерство на
Коментари Харесай

Свърши ремонта на каскадата Белмекен - Сестримо - Момина клисура

Завърши модернизацията на каскадата " Белмекен-Сестримо-Момина клисура " , оповестиха от Министерство на енергетиката.

Каскадата е най-голямата в България, сравнима с мощността на един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй ". При помпения режим се употребява еднакъв воден запас, което трансформира ПАВЕЦ в естествени акумулатори за зелена сила.

Каскада " Белмекен - Сестримо - Момина клисура " е с обща конфигурирана мощ от 735 MW в генераторен и 104 MW в помпен режим. Хидроенергията разрешава бърза реакция при амплитудите в производството на ВЕИ, също така тя е напълно локален източник на възобновима сила. Общата стойност на плана за рехабилитация на каскадата е към 20 млн. евро.

Водноелектрическа централа " Сестримо " е второто ходило в комплекса и третата най-голяма индустриална мощ в системата на НЕК. Средногодишното й произвеждане на електрическа енергия е малко над 290 GWh. Произведеното количество от пуска й до през днешния ден е близо 12 милиарда КWh, като централата е работила общо към 168 хиляди часа - или близо 20 години без спиране. В ПАВЕЦ " Белмекен " , първото ходило от каскадата, са конфигурирани два генератора в помпен режим, които могат да бъдат задействани при остатък на електрическа енергия в системата.

Модернизацията е част от плана за рехабилитация на уреди от хидроенергийната система, съфинансиран с безплатни средства от управлявания от Европейска банка за възстановяване и развитие " Международен фонд за подкрепяне извеждането от употреба на блокове от АЕЦ Козлодуй " (KIDSF) и лични средства на НЕК. KIDSF се финансира от Европейския съюз и страните-донори Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швейцария и Англия. Стойността на рехабилитацията на Водноелектрическа централа " Сестримо " е малко над 4.4 млн. евро.

В церемонията за привършване на рехабилитацията през днешния ден се включиха заместник-министърът на енергетиката Георги Самандов, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, зам.-посланикът на Чехия Петър Вавра, специалисти и други " В момента над 70% от употребяваната електрическа енергия в страната е от нисковъглеродни източници ", уточни заместник-министърът, а България има голям хидроелектрически капацитет,
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР