Затворник поиска от административния съд в Шумен Главна дирекция Изпълнение

...
Затворник поиска от административния съд в Шумен Главна дирекция Изпълнение
Коментари Харесай

Пандизчия поиска 42 000 лева заради емоционални страдания в ареста

Затворник изиска от административния съд в Шумен Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " да му заплати 42 хиляди лв. като обезщетение за неприятните условия, при които е лежал в локалния арест. Той показва, че в интервала от 12 март 2014 година до 24 юли 2014 г е бил арестуван в следствения арест в Шумен. Според него там не са му били обезпечени естествени условия на живот, доколкото килиите, в които е настаняван били дребни по мярка, нямат прозорци, директен достъп на дневна светлина и естествено проветряване, както и липсвал хигиеничен възел и течаща води, както и липсвало отопление. 

В този интервал сегашният пандизчия, а тогава - обвиняем, бил претърпял неимуществени вреди, изразяващи се претърпени унижения, позор и стеснение, прочувствени премеждия и душевен стрес. Според него тези вреди са в размер на 30 000  лева плюс рента 12 000 лева

Магистрати са открили, че изискванията в ареста не разрешават умерено биологично битие и те биха произвели отрицателните, прочувствени прекарвания, които пандизчията твърди, че е претърпял и обосновават извод за съществуване на унизително третиране.

По време на делото станало ясно, че килията, в която лежал с още двама, е с повърхност 6,30 кв.м. Което означва, че е нарушено условието за 4 кв.м. витална повърхност на човек. Липсвала течаща вода и тоалетна, нямало и каре за ежедневни разходки.

Съдът обаче прави оценка претърпените вреди на 350 лева, които би трябвало да бъдат заплатени от Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ". Решението не е дефинитивно и предстои на касационно обжалване пред Върховния административен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР