Затварянето на моловете и заведенията през март и после отново

...
Затварянето на моловете и заведенията през март и после отново
Коментари Харесай

Мощен конкурент на Foodpanda и Takeaway планира да влезе в България

Затварянето на моловете и заведенията през март и след това още веднъж в края на ноември засегна съществено бранша на търговията и на ресторантьорството, само че отвори нови благоприятни условия за фирмите да пренасочат огромна част от активността си онлайн.

Безспорно измежду дребното печеливши браншове през предходната година се оказаха онлайн магазините, както и куриерските услуги. В частност бизнесът на доставчиците на храна бързо се разрасна, откакто част от заведенията за хранене, които преди този момент разчитаха единствено на физическите си обекти, се пренасочиха към цифровите платформи.

През предходната година една основна част от онлайн покупките е била точно в сегмента на доставките на храни, които са с дял от съвсем 16% от целия пазар на интернет търговията към 2020 година, съгласно данните на Национален статистически институт.

У нас главните водачи в този сегмент са платформите Foodpanda и Takeaway. Първата от тях навлезе на българския пазар през 2014 година, а втората - 4 години по-късно, откакто закупи родния снабдител BGMenu.

Скоро обаче в България евентуално ще навлезе нов състезател, който към този момент доста сполучливо проби на пазара в прилежаща Румъния, където развива активност в 32 града. Става въпрос за испанската платформа Glovo, която към този момент оперира в Сърбия, Украйна, Хърватия, както и във Франция, Италия и Португалия.

Въпреки че към момента липсва публична информация от страна на компанията за проекти да дебютира и у нас, през последните няколко седмици тя интензивно търси хора за построяването на нов дребен екип в София.

Според разгласи, оповестени в онлайн платформи като LinkedIn и Glasdoor, излиза наяве, че платформата търси началник " Продажби ", " Маркетинг ", " Финанси ", както и други експерти за работа в столицата.

Не единствено доставки на храни, само че и съперник на Amazon

Испанският старт-ъп Glovo е учреден през 2015 година в Барселона. Основно той се занимава с доставки на подготвена храна, само че също по този начин и на хранителни, фармацевтични артикули и други. Компанията има близо 3460 чиновници към 2020 година. След последния рунд от привлечени вложения тя е оценена на над 500 милиона $.

Към 2019 година Glovo оперираше на над 20 пазара, само че заради финансови усложнения през миналите 12 месеца тя се изтегли от Турция и редица пазари в Латинска Америка и Северна Африка, като главната част от бизнеса ѝ остана съсредоточена в Южна и Източна Европа.

Въпреки неуспехът на компанията отвън Европа, тя възнамерява да навлезе в нов сегмент от онлайн търговията през 2021 година и да се конкурира с Amazon.

От испанското издание Cinco Días пишат в своя обява от ноември, че Glovo възнамерява да влага 20 милиона евро през идващите 12 месеца и да развиване на услуги за бързи доставки (Quick Commrce) на артикули до 35 минути в градовете, на които оперира.

Целта на компанията е да работи с сътрудници като да вземем за пример една от най-големите компании за потребителски артикули в лицето на Unilever, както и с огромни вериги, като испанската Dia, Carrefour и Walmart.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР