Затварянето на граници, временното спиране на производството и нарушените вериги

...
Коментари Харесай

"Дунарит" остава стабилен през кризата

Затварянето на граници, краткотрайното прекъсване на производството и нарушените вериги на доставки около коронавирус предходната година понижиха оборотите на фирмите по целия свят. Пандемията ненапълно се отрази и на русенския боен цех " Дунарит ", въпреки че предприятието остана устойчиво, като съумя да резервира резултатите и служащите си. За тази година компанията е внимателна в прогнозите си, само че вяра й дават предстоящите поръчки за доставка на военна продукция в България и Европейския съюз.
Ефекти по веригата
Като производител на продукция с военно предопределение " Дунарит " попада в по-специфичен бранш, върху който въздействие оказва освен икономическата, само че и политическата обстановка в страната и света. Пандемията въпреки всичко се отрази в една или друга степен на компанията, само че без да докара до разтърсвания.

" С напъните на всички сътрудници и сътрудници може да се каже, че минимализирахме отрицателното въздействие ", споделиха от сдружението, като прецизираха, че резултатите за 2020 година са сравними с тези за 2019 година Отчетът на " Дунарит " демонстрира, че продажбите тогава са били към 75 млн. лева Това въпреки всичко е спад по отношение на предходните години, когато оборотът надвишаваше 100 млн. лева, като повода за това са били напрежението и рецесията в страната и на интернационалните пазари.

Основното предизвикателство за компанията през 2020 година обаче са били нарушените вериги на доставки и покачването на цените на суровините. " Това са може би най-силно влияещите фактори, обвързван с пандемичната конюнктура ", показаха от " Дунарит ". Поради внезапно увеличените периоди на доставка сдружението е било насила да основава запаси. " Засега съумяваме да балансираме сред риска от основаване на ненужни ресурси, което понижава оперативните ни запаси, и опазване на способността ни да реагираме съответно на желанието на нашите клиенти ", споделиха от компанията.
Инж. Петър Петров, изпълнителен шеф на " Дунарит " АД Човешкият фактор
Добрата вест е, че сдружението е съумяло да резервира всичките си служащи в рецесията. Към момента личният състав наброява към 900 души - толкоз, колкото са били и преди пандемията. Трудности обаче има с набирането на нов личен състав. " Вече е кристално ясно, че казусът с дефицита на хора с техническо обучение е народен. Още по-голям е казусът, че просветителната система не е в положение да приготви такива фрагменти ", разясниха от " Дунарит ". От компанията прибавиха, че някакви стъпки в вярната посока са били направени, само че те в най-хубавия случай ще дадат резултат след повече от 6-7 години.

Затова и предприятието значително разчита на това единствено да образова фрагментите си. А главното условие към претендентите е те осъзнато да желаят да работят в " Дунарит ". " Създаваме всички условия, с цел да се усещат добре и да желаят да останат, да работят, да се учат и да получат това, което не са получили в учебно заведение или университета ", споделиха от компанията.
Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.
Независимо от рецесията " Дунарит " не стопира да прави и вложения. " Стараем се всяка година да имаме най-малко един нов артикул на пазара и надлежно се стремим да осигурим нужното съоръжение за производството му ", показаха оттова. През тази година главен приоритет е възобновяване и модернизирането на една от индустриалните мощности, която пострада при индустриален случай преди година и половина.
Възможности под изискване
Прогнозите на " Дунарит " за тази година са внимателни, а дали компанията ще успее да се възползва от новите благоприятни условия значително зависи и от дейностите на страната. " Пазарът е сензитивен и е желателно държавният слон да не влиза в стъкларския магазин ", разясниха от компанията. През последните години страната създаваше напрежение към сдружението, в това число като на два пъти спираше лиценза му за търговия със специфична продукция, което се отрази на комерсиалните връзки в целия бранш. По калкулации на " Дунарит " това е коствало най-малко 50% от продажбите на бранша.

Възможности обаче компанията вижда в идните огромни поръчки. " Българското държавно управление и Европейската комисия възнамеряват да изразходват забележителен публичен запас за повишение на отбранителните качества на България и общността, прецизираха от " Дунарит ". Надяваме се да намерим своето място в тези процеси. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР