Затруднения с три медикамента за лечение на пациенти с COVID-19

...
Затруднения с три медикамента за лечение на пациенти с COVID-19
Коментари Харесай

Затруднения с лекарства и притеснения за сметките за ток отчитат болниците в област Кърджали

Затруднения с три медикамента за лекуване на пациенти с COVID-19 - фраксипарин, хексан и урбазон, регистрираха по време на днешното съвещание на Областния спешен щаб шефовете на лечебните заведения в област Кърджали, представени от Българска телеграфна агенция.

Те обясниха, че допреди известно време не са имали проблеми със снабдяването на въпросните медикаменти, които се употребяват за лекуване и на други пациенти, само че от три седмици мъчно се доставят с тях. Някои от лечебните заведения са се принудили да се снабдяват с количества от прилежаща Турция.

Пред регионалния шеф, който председателстваше щаба, шефовете показаха и терзание по отношение на високите цени на електрическата енергия и сметките за ток, които ще се наложи да заплащат, на фона на също толкоз повишените цени на кислорода и на други свързани с работата им първични материали. Те показаха вяра да има обезщетения от страната за лечебните заведения по въпроса. В противоположен случай ще бъдат сложени пред алтернативата дали да отопляват лечебните заведения или да купуват медикаменти. " Няма по какъв начин да създадем този избор. Този въпрос стои със мощ ", разясниха шефовете на лечебните заведения.

По отношение на легловата база бе регистрирана относително разнородна картина. В Ардино при разкрити 6 кревати за коронавирус пациенти, заетите са също 6. В Крумовград от 10 кревати за носители на вируса не е заето нито едно. В Момчилград от 13 кревати заетите са 10. В МБАЛ " Д-р Ат. Дафовски " в Кърджали има 21 пациенти с COVID-19 и 46 свободни Коронавирус кревати.

" Трябва да отбележа, че през днешния ден е първият ден, в който се вижда някаква динамичност в детската заболеваемост и обръщаемост към болничното заведение във връзка с COVID-19 ", сподели шефът на МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " проф. Тодор Черкезов. По думите му, в детското поделение има 1 дете с потвърдена позитивна проба и още 4 със подозрения, чиито резултати от PCR проби се чакат. В отделението остават 3 свободни кревати, с подготвеност за откриване на още 6.

" При нужда можем да разкрием до 36 кревати в детско поделение и 99 за възрастни или общо 135 кревати, което е окончателният потенциал на лечебното заведение за пациенти с COVID-19. ", добави проф. Черкезов. Готовност и опция за откриване на още кревати показаха и останалите шефове на лечебни заведения в региона. Те регистрираха, че на този стадий натискът върху здравната система е в доболничната помощ, защото множеството пациенти не стигат до стационарно лекуване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР