Затлъстяването се превърна в световна епидемияФактите са си факти: Световната

...
Затлъстяването се превърна в световна епидемияФактите са си факти: Световната
Коментари Харесай

Без въглехидрати или без мазнини

Затлъстяването се трансформира в международна зараза


Фактите са си обстоятелства: Световната здравна организация разгласи, че затлъстяването се е трансформирало в световна зараза, която нараства по целия свят. А с нея и рискът от голям брой болести в това число диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.
 Йоанна Томова Йоанна Томова
С увеличението на броя затлъстели хора по света се усилват и научните проучвания, които имат за цел да разгадаят тайната на трайното намаляване. Безбройни са и фешън диети от вида “кето ”, “палео ”, “веган ”, “безглутеновa ” и други сходни режими на хранене, които заливат онлайн пространството. А последователите на една или друга диета си разменят гневни слова, подготвени да излязат в жестока словесна борба, с цел да защитят достойнството на своите правила за “здравословно хранене ”.

Също толкоз известен е разногласието за това коя е по-ефективната диета за намаляване: ниско въглехидратната или ниско мазнинната? Всъщност, въпросът се разисква повече от половин век! Нека го разгледаме малко по-отблизо…

Ниско мазнинната диета се характеризира с по-малък банкет на мазнини (30%) и повече въглехидрати (50%). Този вид хранене става прочут след изследване на Университета на Минесота (от средата на XX век), което съпоставя диетата и метод на живот на популацията в 7 страни. Мащабното изследване стига до заключението, че мазнините (по-точно наситените мастни киселини) биха могли да допринесат за развиването на сърдечно-съдови болести. И допреди десетина години “ниско маслената диета ” се смяташе за по-ефективната диета…

Но при започване на новото хилядолетие, редица нови научни проучвания се опълчиха на концепцията, че ниско мазнинна диета е по-здравословна. Точно противоположното – режимът, богат на качествени мазнини (зехтин, авокадо, ядки и др.) и протеини (риба, яйца, кисело мляко, месо и др.) с понижено количество въглехидрати (хляб, паста, ориз, бисквити и др.) се потвърждава като по-здравословен. Също, той е потвърдено по-ефективен режим на хранене в дълготраен проект, най-много тъй като мазнините и протеините ни придават повече възприятие на задоволеност спрямо въглехидратите. Някои проучвания също демонстрират и понижаване на апетита, което в допълнение улеснява придържането към низко въглехидратната диета.

В края на краищата, теории за намаляване има доста. Но тайната не е нито в протеините, нито във въглехидратите, нито в мазнините. ТАЙНАТА Е В КАЛОРИИТЕ. Калориите са силата, която одобряваме от храната или с други думи – горивото на нашия организъм. Ако приемате по-малко калории, в сравнение с изразходвате всеки ден, ще постигнете калориен недостиг и като разследване от това – понижаване на телесното тегло.

Но не се заблуждавайте! Количеството калории е значимо, само че също толкоз значимо е и качеството на храната, която одобряваме. Бихте могли да приемете цялото целесъобразно количество калории за деня единствено с едно пакетче чипс. Но също по този начин бихте могли да разпределите калориите си на няколко уравновесени хранения денем. Оставям това във вашите ръце и съм сигурна, че ще извършите верния избор…

Примерен режим на хранене за намаляване


*Общо количество калории: ~ 1400 kcal
**Всеки човек има потребност от друго количество калории. Моля, консултирайте се със експерт преди да започнете режим за намаляване.

 61-02 1. Закуска: кисело мляко с 2-3 лъжици овесени ядки или палачинки с овесени ядки; по избор – кафе/чай.
2. Междинно хранене: плод по желание.
3. Обяд: чорба от леща/боб или 2 варени яйца с филийка пълнозърнест самун + салата.
4. Междинно хранене: 1 кофичка кисело мляко или плод.
5. Вечеря: 200 гр. пилешка пържола със салата.

Палачинки с овесени ядки


И здравословното е вкусно!

Палачинките са обичана закуска на българското семейство. Традиционната рецепта за палачинки е доста вкусна, само че тя постоянно се прави със съставки, които са доста калорични и внезапно покачват кръвната захар (рафинирано бяло брашно, течен шоколад и др.)

Ако желаете да разнообразите утринните палачинки с една по-нискокалорична и уравновесена опция, ви предлагам следната рецепта.

 61-03 1. Намачкайте банана в дребна купичка.
2. Добавете яйцата и канелата. Разбийте с вилица.
3. Добавете овесените ядки към получилата се примес. Разбъркайте.
4. Загрейте тиган (на междинна топлина). Намажете с малко масло (ако употребявате тефлонов тиган, може да не употребявате мазнина).
5. Изсипете 1/4 от палачинковата примес върху тигана във формата на кръгла палачинка. Сервирайте с добавки по желание!

*Авторката е нутриционист към Британската асоциация за нутриционисти, приключила Медицинския факултет в Лондонския академични лицей (University College London). Преди това приключва Интегративно хранене в Ню Йорк и логика на психиката в Нов български университет
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР