Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за

...
Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за
Коментари Харесай

Затлъстяването е на второ място сrред причините за преждевременна смърт

Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна гибел. Това оповестяват от Столичната районна здравна ревизия във връзка Европейския ден за битка със затлъстяването.

Доказана е връзката сред затлъстяването и:
атеросклерозата,високото кръвно налягане,диабет вид 2,сърдечно-съдови болести,повишени равнища на мастните киселини в кръвта,както и понижаване на продължителността на живота с към 7-10 години.
Доказано е, че при към 90 на 100 от случаите затлъстяването е обвързвано с поведенчески фактори - нездравословни хранителни привички и намалена двигателна интензивност, заради което то е предотвратимо, допълват от инспекцията.

При децата с наднормено тегло се усилва трайно броят на мастните кафези, което подготвя към затлъстяване в зрелост.

С повишаване на обиколката на талията се усилват и стойностите на кръвното налягане

Обиколката на талията при мъжете не би трябвало да е над 94 см, а при дамите над 80 см, допълват от инспекцията. Обиколка на талията при мъжете над 102 см и над 92 см при дамите допуска доста нараснал здравен риск от инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт.

С повишаване на обиколката на талията се усилват и стойностите на кръвното налягане, прибавят от здравната ревизия. Профилактиката против наднорменото тегло и затлъстяването би трябвало да стартира още в ранна детска възраст. Поддържането на здравословни хранителни привички, съчетани с най-благоприятен двигателен режим са профилактика на затлъстяването и понижават риска от появяването на други болести.

Здравословно хранене

Здравословното хранене включва консумация на зърнени храни, всекидневно изразходване на над 400 грама разнородни плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули с ниско наличие на мазнини и
сол, постни меса, като за предпочитане са риба, птиче месо или бобови храни. От инспекцията предлагат още да се ограничи приемът на мазнини, изключително на скотски, да се ограничи потреблението на захар, захарни и сладкарски артикули, сол.

За понижаване на телесното тегло са нужни и ежедневна физическа интензивност, както и банкет на задоволително количество вода.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР