Застрахователите скоро може да започнат да отказват застраховки за домове

...
Коментари Харесай

„Big Data” може да лиши от застраховка рискови домове


Застрахователите скоро може да стартират да отхвърлят застраховки за домове край гори или морета
(снимка: CC0 Public Domain)

Имате къща покрай гората? Или в планината? А може би по крайбрежието? Ако застрахователят ви употребява „ огромни данни “ и неестествен разсъдък във образуването на своите артикули, може скоро да се окаже, че сте „ изхвърлени “ от застрахователния пазар по повод застраховането на дома си.

За заплахите от потреблението на „ огромните данни “ в застрахователния бранш сигнализира австралийският Институт на актюерите. Притеснението идва оттова, че значително притежатели на жилища действително живеят в региони, който могат да се смятат за „ рискови “.

Сред най-големите опасности за жилищата в Австралия са горските пожари и наводненията. Всяка година страната има проблеми с топлинни талази, които водят до изпепеляването на обширни територии, както и наводнения, които унищожават покъщина и тори лишават човешки живот. Щетите се пресмятат на милиарди долари.

Извън Австралия съвсем всяка страна има региони, които могат да се смятат за рискови за домашното имущество. Къщите наоколо до гора са застрашени от горски пожари. Жилищата из планински региони могат да се окажат в региони на свлачища. Крайбрежните региони са уязвими откъм наводнения и също към свлачища.

Ползите от потреблението на „ огромните данни “ и интелигентни цифрови устройства, въздушни изображения и обработката на неструктурирано наличие са разрешили на застрахователната промишленост да разкрие по-голяма дисперсия на риска, което води до по-точна оценка на риска, изяснява Елейн Грейс, изпълнителен шеф на Института на актюерите. „ Въпреки че това основава изгоди за застрахователите и нискорисковите клиенти, то води и до по-широк набор от награди, което води до по-скъпо обезпечаване на притежателите на жилища, живеещи в региони, предразположени към бедствия “.

Някои консуматори могат да се окажат изцяло изключени от опциите обезпечаване: ще има възходящ брой клиенти, за които застраховката става по-малко налична и вследствие на това те ще се застраховат незадоволително или въобще не се застраховат, предвиждат още специалистите. Ако рискът в даден случай надвишава допустимия риск за всички застрахователи, тогава застраховката ще стане изцяло недостъпна, изясни Грейс на конференция за цифрова стопанска система.

Институтът на актюерите предизвести още, че възходящото потребление на „ огромни данни “ за обезпечаване може да докара до „ рисков набор от резултати “, формиращи циничен кръг, при който застрахователният пул става все по-малък, по-малко диверсифициран и по-високорисков, което води до все по-високи награди за останалите клиенти.

Какво може да се направи? Главната роля тук още веднъж е на държавните управления. Всяко държавно управление може да се намеси, „ когато конкурентните застрахователни пазари не дават съответно покритие на налична цена, изключително в случаите, когато главният риск е отвън границите на рационалния надзор на потребителя и застраховката е от значително значение “. За да се реагира в точния момент, специалистите предлагат държавните управления да основат експертни работни групи за разискване и създаване на правила и политики за отбрана на потребителите.

Тези работни групи би трябвало да включват както експерти от застрахователния бранш, по този начин и специалисти по боравенето с данни и учени по данните. От значение е това сходни работни групи да бъдат образувани още в този момент, когато въвеждането на механизмите за работа с „ огромните данни “ и изкуствения разсъдък в застрахователния отрасъл е към момента в ранен стадий.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР