Застаряването на европейското население би могло постоянно да ограничи паричната

...
Застаряването на европейското население би могло постоянно да ограничи паричната
Коментари Харесай

Застаряването може да предизвика по-дълги рецесии в Европа

Застаряването на европейското население би могло непрекъснато да ограничи паричната политика, довеждайки до по-дълги рецесии и по-слаби възобновявания, предизвести основният икономист на Европейската централна банка Петер Прает.

Демографската смяна в Европа към този момент понижава лихвените проценти, оставяйки на ЕЦБ намалена стандартна огнева мощност и увеличавайки риска, че централната банка по-често ще пропуща задачата си за инфлацията, съобщи Прает, представен от Reuters.

ЕЦБ не съумя да реализира задачите си през последните 5 години, а инфлацията няма да доближи задачата на банката от близо 2% преди края на десетилетието, което допуска, че паричната политика може да е изгубила част от силата си, даже когато банката употребява невиждана огнева мощност за стимулиране на стопанската система.

" Трябва да внимаваме да не сложим трайно огромна тежест върху централните банки да разпростират принадлежности за битка с проблемите, които в последна сметка са породени от структурна икономическа и финансова неефективност ", сподели Прает.

Макар неконвенционалните принадлежности до момента да са ефикасни, неутралният лихвен %, постоянно именуван равновесен, пада внезапно, защото застаряването на популацията усилва спестяванията, понижава растежа на продуктивността и усилва броя на пенсионерите по отношение на дейните служащи.

" Рецесиите могат да продължат по-дълго, а възобновяване може да бъде по-бавно и по-малко, с по-висок риск, защото липсва задачата ", сподели икономистът, визирайки въздействието на ниските равновесни лихвени проценти върху политиката на ЕЦБ.

Според него вероятните решения могат да включват увеличение на възрастта за пенсиониране и политики, които предизвикват присъединяване в работната мощ, да вземем за пример посредством увеличение на подвижността на служащите или по-ефективно образование на разнообразни умения.

Той също по този начин прикани за политики за възобновяване на растежа на продуктивността, изключително при разпространяването на ограниченията за повишение на продуктивността в границите на границите и във всички елементи на еврозоната. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР