Заслугата за освобождаването на медицинските ни сестри от Либия бе

...
Заслугата за освобождаването на медицинските ни сестри от Либия бе
Коментари Харесай

Калфин с нови подробности за освобождаването на медиците ни от Либия

Заслугата за освобождението на медицинските ни сестри от Либия бе напълно на българските институции. Това сподели някогашният външен министър Ивайло Калфин в ефира на bTV.

Той описа, че през 2005 година, когато е станал външен министър, България към този момент е била почнала да прави двустранни старания с Либия за решение на казуса с наказаните ни медицински сестри. „ Успяхме да генерираме европейска мощна поддръжка. Ние координирахме интернационалната поддръжка и събудихме съпричастност. Това се случи в миг, в който интернационалната общественост искаше да възобнови контактите си с Либия “, спомни си той. „ Поддържахме доста интензивни връзки с Либия и с Фондация " Сейф ал Ислам " на сина на Кадафи.

Всеки има своята роля в освобождението. След като беше оповестена цялата скица за повторното потвърждаване на смъртната присъда, те трябваше да изтърпят това, с цел да се стигне до заповедта от палатката на Кадафи “. „ Нито Катар нито България е давала пари за освобождението “, безапелационен беше Калфин. По думите му катарският шейх е бил в доста положителни връзки с Кадафи и това също е изиграло роля. „ Той искаше да ускори връзките си с Катар “. „ От Сесилия пристигна финалният напън, откакто всичко към този момент беше контрактувано.

България не е дала нито една стотинка и не сме признали виновност на сестрите ни. Заслугата е напълно на българските институции “, акцентира Ивайло Калфин. „ След това се контракти по какъв начин сестрите да бъдат изтеглени от Либия. Тя имаше своята роля и ние сме й признателни, само че не станало единствено поради нея “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР