Засилващата се инфлация притеснява не само потребителите, но и рекламния

...
Засилващата се инфлация притеснява не само потребителите, но и рекламния
Коментари Харесай

Около 80% от българите усещат съществено увеличение на цените

Засилващата се инфлация тормози освен потребителите, само че и рекламния пазар. Увеличението на цените въздейства на избора на артикули и услуги, като потребителите постоянно се насочват към по-бюджетни или пък пазарят по-малко, което се отразява на информационната тактика и бюджетите на рекламодателите. Според последните публични данни на Националния статистически институт (НСИ) за август годишната инфлация е 17.7%. Това се удостоверява и от последното изследване на организацията Pragmatica, направено при започване на септември, съгласно което към 80% от българите усещат значително нарастване на цените. Все отново има известно намаляване по отношение на предходното изследване от април, когато делът им доближи 85%. Други 21% усещат приблизително нарастване (16% през април), а 3% - леко. Едва 2% настояват, че не виждат особена разлика.

Основните аргументи за високите цени остават непроменени от април до момента, въпреки и да са сменили местата си по въздействие, считат интервюираните. На първо място като резултат към този момент е войната в Украйна, която през април е била втора. Поскъпването на тока, което съгласно участниците в изследването на Pragmatica през април е оказвало най-голямо въздействие, към този момент е на четвърто място, а пред него са по-скъпият газ и по-високите цени на горивата. На пето място в този момент участниците в проучването слагат спекулата (която е била на четвърта позиция по въздействие през пролетта).
Реклама
Особено забавни са упованията на интервюираните за продължителността на нарастването на цените. Най-много от тях - 30%, считат, че инфлацията ще се проточи 1-2 години, до момента в който 15% считат, че срокът на по-скъпи артикули и услуги ще е една година. По 16% споделят, че не могат да преценяват, както и че продължителността на нарастването на цените ще е за неопределен срок. Особено песимистични са 5% от участниците в проучването на Pragmatica, съгласно които повишаването ще е непрекъснато. Други 4% чакат инфлацията да свърши с приключването на войната в Украйна, а 2% се надяват устойчиво държавно управление в България да постави завършек на по-високите цени.

Представителното национално изследване на Pragmatica e извадка от 600 души, градско население, интервюирани в интервала 5 - 9 септември 2022 година
Прикачен файл

Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР