Засилване на критиките към България заради състоянието на правата на

...
Засилване на критиките към България заради състоянието на правата на
Коментари Харесай

САЩ критикуват България заради засилен натиск върху ромите

Засилване на рецензиите към България поради положението на правата на ромската етническа общественост у нас се вижда в годишния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на индивида по света през 2017 година

Топ 5 на най-значимите нарушавания на правата на индивида в България през предходната година съгласно документа са суровите условия в пандизите, неналичието на самостоятелна правосъдна власт, корупцията на всички места в ръководството, трафикът на хора и общественото принуждение против етническите малцинства.

За поредна година в отчета се отбелязва и влошеното положение на свободата на словото, само че то не е маркирано в групата на най-значимите нередности.

Ромите не са показани в Народното събрание

Законите в България не не разрешават представители на малцинствата да вземат участие в политическия развой. Етническите турци държат 8% от местата в Народното събрание. Липсват обаче представители на ромската общественост, написа в отчета на Вашингтон. В него се приказва за етническо турско малцинство, макар че България не признава малцинства на своя територия и техни групови права. Според документа турското " малцинство " се радва на " почтено посланичество в назначенията на лидерски позиции " във властта, до момента в който ромите са незадоволително показани. Етническите турци, ромите и помаците обаче имат свои представители на избираеми позиции на локално равнище, означават американските управляващи.

В отчета се показва формираното дело в Комисията за отбрана от дискриминация против кмета на Кюстендил Петър Паунов, който през 2015 година изключи живеещите в ромския квартал " Изток " от допитването дали той да се кандидатира за трети мандат. Мотивът бяха многократните констатации за нарушавания на изборното законодателство в ромската махала.

В частта за " малцинствата " Вашингтон подлага на критика София и поради възбраната за езици, разнообразни от българския, по време на провеждането на предизборна акция.

Расте дискриминирането против роми

Като цяло се усилват актовете на расова дискриминация против ромите, написа в отчета, който цитира мнение на " Българския хелзинкски комитет ".

Според американските управляващи медиите в България " постоянно разказват ромите и другите малцинствени групи, употребявайки дискриминиращ, обезценяващ и унизителен език ". Националистически партии като " Атака " и " Патриотичния фронт " базират политическите си акции на мощни антиромски, антитурски и антисемитски послания и изразителност, написа в отчета. В него се напомня и неоправдателната присъда в Бургаския областен съд против вицепремиера Валери Симеонов поради негово антиромско изявление от 2014 година

Докладът на Съединени американски щати загатва като проблем и антиромските митинги в Асеновград и други градове на страната през предходната година поради конфликти сред етнически роми и локални общности. Протестите в Асеновград породиха измежду нахлуване на роми против тим по плуване. В отчета не се загатва убийството на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, който през юни 2017 година умря след ромско нахлуване и удар в главата с бутилка уиски.

В документа обаче се изброяват повишените произшествия с тирада на омразата и закононарушения от ненавист против турци, роми, мюсюлмани, евреи и бежанци.

" Липсата на обвинявания против закононарушения от ненавист продължава да е проблем, както и дребните и условни присъди, които се дават на наказаните ", показва Държавният департамент. Изключение е присъдата от 25 години затвор за расово стимулирано ликвидиране на стара ромска двойка от Пазарджишкия областен съд на 30 юни, написа в отчета.

Той е отразил и обвиняването против представител на " скинхедс " за убийството на 47-годишния Христомир Владимиров, който разхождал кучето си в ромската махала във Велико Търново.

Властите в Съединени американски щати въпреки всичко са удовлетворени от решението на Европейския съд по правата на индивида, който задължи държавното управление в София да замрази събарянето на ромски къщи в пловдивския квартал " Арман махала ", до момента в който управляващите не обезпечат съответно различно настаняване на бременни дами, деца, възрастни и заболели.

" Законът не разрешава етническата сегрегация в мултиетническите учебни заведения и детски градини, само че разрешава сегрегация на цели учебни заведения. Ромските деца постоянно посещават де факто сегрегирани учебни заведения, където те получават неприятно обучение. Има образци на етнически българи, които напущат десегрегирани учебни заведения и по този метод още веднъж ги ресегрегират ", показва отчетът на Държавния департамент.

Корупцията в България е повсеместна

В отчета на Съединени американски щати за поредна година необятно отразяване получават проблемите с корупцията и независимостта на правосъдната система.

Според Държавния департамент у нас чиновници във всички сфери на ръководството са засичани в корупционни практики, свързани с безотговорност. Става дума за подкупи, спор на ползи, злоупотреби, нарушавания на публични поръчки, търговия с въздействие.

Цитират се неправителствени организации, съгласно които държавното управление не е основало устойчиви антикорупционни механизми. От друга страна, се цитира докладът на прокуратурата за 2016 година, съгласно който за ефикасна битка с корупцията са нужни основни промени в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. В отчета на Съединени американски щати се напомня казусът с депутата Живко Мартинов, прочут като " Суджук гейт ", а също и делото против Кирчо Киров за злоупотреби.

Много в детайли внимание в отчета на Съединени американски щати се обръща на неприятните условия в пандизите и арестите у нас. Няма усъвършенстване в материалните условия в местата за отнемане от независимост в София, Бургас и Варна, регистрира външната работа на Съединени американски щати. Споменава се за принуждение и изключителна приложимост на мощ от страна на управляващите.

За поредна година Държавният департамент на Съединени американски щати подчертава върху тежкото положение на свободата на медиите в България. Според документа като цяло свободата на изложение и на пресата като цяло се съблюдава от страна на държавното управление, само че съществуват проблеми, свързани с корпоративен и политически напън върху медиите, непрозрачна централизация на медийна благосъстоятелност и дистрибуция, както и непряка държавна поддръжка за обособени медии посредством обществен запас.

Като съответни проблематични обстановки са изтъкнати санкциите от страна на Комисията за финансов контрол против " Икономедия ", " ЦУМ гейт ", оголен от издателя на " Сега " Сашо Дончев, а също и натискът върху сатиричния " Прас прес ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР